Tízmilliárdokkal nőhet az állam bevétele a szerdától élesedő online számlázási rendszer révén. A feketegazdaság elleni újabb eszközzel az áfacsalás lehetősége a minimálisra csökken, és tovább csökkenhet az adóelkerülők száma – mondta a Magyar Időknek Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki szerint a pluszpénz a későbbi adócsökkentések fedezete is lehet.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a lap keddi számában megjelent interjúban emlékeztetett, hogy a rendszer július elsején indult, augusztus elsején pedig lejár az egy hónapos türelmi időszak, amely alatt a hivatal nem szab ki bírságot az online számlaadat-szolgáltatás elmulasztása vagy késése miatt.

Július 30-ig negyedmillió vállalkozás regisztrált a rendszerben, és már több mint öt és fél millió számla érkezett a rendszeren keresztül.

Tállai András kiemelte: az évek óta működő online pénztárgépek, valamint a közúti áruforgalmat ellenőrző rendszer, az EKÁER már eddig is több száz milliárd forint többletbevételt hozott az államkasszának. Ezek a befizetések azoktól a gazdasági szereplőktől származtak, amelyek korábban legalább részben kihúzták magukat a közteherviselés alól.

Azt remélik, hogy az online számlázás bevezetésével tovább zsugorodik a feketegazdaság, és újabb tíz-, akár százmilliárdokban mérhető pluszbevételek érkezhetnek az eddigi szürkezónában működőktől – olvasható a Magyar Időkben.