A fapados légitársaság tavaly 20 ezer járatot törölt, ami a dolgozók nemtetszését váltotta ki. A cég hétfőn tette közzé éves jelentését, és annak ellenére, hogy a Ryanair rekorderedményeket ért el, Michael O'Leary vezérigazgató, a működési nehézségekkel összefüggésben, lemondott éves bónuszáról.

Az éves bónusz mértéke akár a Ryanair-főnök éves fizetésével is megegyező mértékű lehet. Ez O'Leary esetében akár egymillió eurót (321,1 millió forint) is jelenthet.

Tavaly a cégvezető bónusza 950 ezer euró (mintegy 305 millió forint) volt.

IllusztrációForrás: AFP/SOOC/Alexandros Michailidis

A Ryanair a múlt héten jelentette be, hogy az idei év végén csökkentik a dublini járataikat, így 300 munkahely került veszélybe – 100 pilóta és 200 légiutas-kísérő elbocsájtása következhet be.

A cég továbbá azt is közölte, hogy a vezérigazgató O'Leary 2017 szeptemberében lemondott az extra juttatásáról, miután 20 ezer járatot törölt a Ryanair, ami súlyos munkaügyi vitát váltott ki a társaságnál, írja a Guardian.

A vállalat azóta több szakszervezettel is tárgyalt a vita megoldását illetően, ami számos esetben megállapodáshoz vezetett.

Múlt héten a légitársaság egy, eddig történetében példátlan sztrájk-hullámmal találta szembe magát.

A légiutas-kísérő személyzet Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában és Belgiumban szüntette be a munkát, valamint hétfőn a német pilóták túlnyomó többsége is erre szavazott.

Ahogy az Origo megírta, a légitársaság személyzete elsősorban a munkakörülményekre panaszkodik. Állításuk szerint az ivóvízért is fizetniük kell a fedélzeten, betegszabadságra pedig csak akkor mehetnek, ha személyesen jelennek meg az orvosi igazolással.

Válaszul O'Leary hétfőn azzal fenyegetőzött, hogy több munkahelyet áthelyeznek Lengyelországba.