Fejlesztési cunamit indíthat el az új hazai BMW-gyár

2018.08.01. 15:35

A lakáspiacon kívül az ipari és kiskereskedelmi ingatlanoknál is fejlesztési cunami indulhat Debrecenben és környékén az oda települő BMW-gyár hatására. Az Otthontérkép adatai szerint akár 20-30 százalékkal is emelkedhetnek a lakásárak a következő két-három évben. A portál a másik két hazai autóipari központot is megvizsgálta, ott már évek óta folyamatosak a fejlesztések és ütemes a drágulás.

A mintegy 320 milliárd forintos beruházás kezdetben ezer munkahelyet teremt Debrecenben.

Ahova pedig emberek érkeznek emiatt, ott előbb-utóbb az ingatlanok piacán is változások történnek.

Nem volt ez másként Bács-Kiskun megyében sem, ahol a kecskeméti Mercedes-gyár megjelenése futtatta fel a település piacát.

A megye lakáspiacán 2016 második negyedévétől kezdve a 283 ezer négyzetméteres ár egy év leforgása alatt 320 ezer/négyzetméterre emelkedett. Mivel a közelmúltban további bővítést jelentettek be, az árak várhatóan emiatt is emelkedni fognak a következő pár évben, legalább ezzel megegyező mértékben.

Forrás: Otthontérkép.hu

Német és magyar betelepülőket is vártak Kecskeméten

Kecskeméten tíz évvel ezelőtt mindenki építkezni akart vagy lakást, telket venni, mondván: a németek majd tömegesen fognak odaköltözni, és sok magyar is odaköltözik.

A válság azonban leállította tervezéseket, azok leporolására 7-8 évet kellett várni. Az ottani autógyár mérnökei és szakmunkásai azonban először a bérlakáspiacon jelentek meg.

Egy körülbelül 80-100 négyzetméteres lakásért havonta 240-280 ezer forintot fizettek.

A felsővezetőket és családtagjaikat egy harminc házból álló kis lakóparkban helyezték el.

A Mercedes városában jelenleg a 100-130 négyzetméteres, új építésű családi házakért 370-450 ezer forintot kérnek négyzetméterenként. A hasonló nagyságú, 6-10 éves, viszonylag korszerűnek mondhatók esetében nagyobb a szórás, ott 300-400 ezer forint az átlagár négyzetméterenként.

IllusztrációForrás: MTI/Oláh Tibor

Nem csak a gyártás, a lakáspiac is felpörgött Győrben

Győrben az Audi-gyár váltott ki hasonló fellendülést, folyamatos fejlesztéseivel, bővüléseivel a mai napig jelentős hatással van a megye lakásáraira. A vidéki városok között az élre lökte Győrt az árak tekintetében.

2016 elejétől 2018 elejéig, 2 év alatt 65 ezer forinttal növekedtek a négyzetméterárak arrafelé.

Győrben a korábbi gazdasági válság hatásai miatt csak pár száz lakás készült el az ötezer lakásosra tervezett első nagy lakóparkból. A bukás miatt sok kisebb helyi vállalkozó beérte a 10-20 lakásos társasházakkal.

Számottevően megélénkült viszont a bérlakáspiac.Szinte minden érintett abban reménykedik, hogy a bővülő autógyárban és a beszállítói körnél dolgozók ismét megdobják a keresletet, és sikerül hosszabb távra is bérbe adni az otthonokat.

Az árnövekedésben az általános ingatlanbumm is megmutatkozik, mégis az autógyárak hatása elvitathatatlan.

A két példából kiindulva nagyjából 20-30 százalékos áremelkedés prognosztizálható Debrecenben is, ahol jelenleg az újszerű lakások árai 340 ezer forint körül mozognak négyzetméterenként.

Lakásfejlesztők célpontjává válik Debrecen is

Habár a lakásfejlesztéseket több minden nehezíti, a debreceni lehetőség sok szereplő számára kecsegtető lehet. Nem volt ez másként a két referencia megyében sem, ahol az autógyárak jelenléte ösztönzőleg hatott az ingatlanfejlesztőkre.

Forrás: Otthontérkép.hu

Győrben például jelenleg három, Kecskeméten pedig kettő nagyobb beruházás is zajlik.

Debrecenben az egy átadott és két épülő mellett vélhetően még egy, közepes méretű lakóparki beruházás kezdődhet.

Ám mivel valószínű, hogy a munkaerő egy jelentős része külföldről érkezik, a dolgozók közül sokan inkább a bérlakáspiacon fognak megjelenni.

Felértékelődnek az ipari területek, ingatlanok

Az autógyárak megjelenése vitathatatlanul hatással van az ipari ingatlanok, területek piacára is. Az ilyen beruházásoknak ugyanis óriási a területigénye. Éppen ezért a legtöbb esetben már a bevásárláskor nagyobb területre teszik rá a kezüket, mint amire szükség lehet. Így egy esetleges bővülés sem okozhat problémát.

Ez történt a Mercedes esetében, a német vállalat gyakorlatilag ingatlangazdálkodó is lett.

Több beszállítójának is talált bérleményt a gyárhoz közeli saját területén.

Élénkül a kiskereskedelem

Az autógyárak betelepülése infrastrukturális fejlesztéseket von maga után. Így számítani lehet az autóutak fejlesztésére és a kiskereskedelem megélénkülésére is. Az ide érkező szakemberek családjaikkal együtt költöznek majd erre a vidékre, vásárolni, ruházkodni szeretnének, a gyerekeket pedig a legjobb iskolákba akarják majd járatni.

Egy autógyár léptékű beruházásnak mindenképpen pozitív hatása van.

Jóllehet a változások nem egyik napról a másikra mennek majd végbe, de az bizonyos, hogy Debrecen fejlődése felgyorsulhat a BMW megjelenésének köszönhetően, és eközben gyökeresen átalakulhat a helyi ingatlanpiac is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK