Két hétig balatoni vendéglátósokat, árusokat és szolgáltatókat vizsgált az adóhivatal. 

A NAV közleményében azt írta, az ellenőrök a Balaton mindkét partján rendszeresen ellenőrzik a szálláshelyeket, az éttermeket, ajándékboltokat, cukrászdákat, lángossütőket és más kereskedőket, szolgáltatókat is. 

Elsősorban ott razziáznak, ahol az árusok online pénztárgépekből érkező forgalmi és bevételi adatai jelentős eltérést mutatnak. Árulkodó jel lehet például az, ha egy strand négy büféjéből egynek jóval alacsonyabb a pénztárgépben rögzített forgalma a többi hároménál - írták.

Forrás: Lantos Gábor

Egy hét alatt több ezer ellenőrzést végeztek, ez alapján kiderült, hogy minden negyedik vállalkozás vétett a szabályok ellen.

A leggyakoribb hiba, hogy a vásárlók nem kaptak nyugtát, vagyis a kereskedők nem ütötték be az összeget a pénztárgépbe. A Balatonnál egyébként az sem ritka, hogy feketén alkalmaznak dolgozókat.

A NAV idén már azt is ellenőrzi, hogy a szolgáltatók megfizetik-e a turizmusfejlesztési hozzájárulást, illetve, hogy az étel- és italautomaták regisztrációját elvégezték-e az üzemeltetők.

Az árusok egyébként jó előre tudják, hol számíthatnak biztosan a revizorok megjelenésére. A NAV szerint nem kizárt, hogy még idén nyáron újabb ellenőrzést tartanak.