Kósa Lajos: A BMW-gyár az országnak és Debrecennek is nagy siker

2018.08.02. 11:03

Az országnak és Debrecen városának is nagy siker a BMW-gyár építése – mondta Kósa Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője.

Kósa Lajos már kezdeményezte, hogy a térség önkormányzati vezetői kezdjék meg egy 2050-ig szóló vízió kialakítását, hogy irányítói lehessenek a fejlődésnek, amely a gyárépítés hatásaként tízezer új munkahelyet jelent majd a mintegy négyszázezres agglomerációban.A világ egyik leginnovatívabb autógyártója jön hozzánk – hangsúlyozta a politikus, aki megemlítette: a helyszínkeresés hajrájában romániai és szlovákiai területekkel mérkőzött Debrecen. Az egymilliárd eurós gyárépítés körülbelül ugyanekkora mértékű beruházásokat vonzhat a térségbe a következő tíz évben.

Az egész térség erősödését hozza

A BMW debreceni beruházása óriási előrelépés és lehetőség, a térség erősödését hozza – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Kiemelte,

a magyar portfólió az Audi és a Mercedes mellett a BMW-vel bővül, és ez sikertörténet, mert olyan cég jelent meg, amelyet a világon mindenütt elfogadnak.

Forrás: NurPhoto/Dasril Roszandi/NurPhoto/Dasril Roszandi

Szerinte az autóipari beruházás azt is magával hozza, hogy Debrecenben felerősödik a műszaki szakemberképzés, mert egyre több ilyen típusú munkavállalóra lesz szükség. Arra kell törekedni, hogy Debrecenben és környékén elinduljon az autóipar számára szükséges munkaerőpiaci igényt kielégítő oktatás, képzés – hangsúlyozta az MKIK elnöke.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK