Jogosulatlan széfszolgáltatót tiltott el az MNB

2018.08.02. 10:50

Az MNB piacfelügyeleti vizsgálatának lezárásáig azonnali hatállyal megtiltotta az Értékbox Értékmegőrző és Szolgáltató Kft.-nek, hogy jogosulatlanul széfszolgáltatási tevékenységet végezzen. A társaság az első adatok szerint nagy valószínűséggel a már korábban jegybanki tiltással és bírsággal sújtott Széfbank Kft. tevékenységét folytatja.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból piacfelügyeleti eljárást indított a budapesti Értékbox Értékmegőrző és Szolgáltató Kft. – korábbi nevén Fortitudo Profi Értékmegőrző és Szolgáltató Kft. – tevékenységének áttekintésére. Az eljárás célja annak megállapítása, hogy a társaság végez-e üzletszerűen – a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény (Hpt.) szerint az MNB engedélyéhez kötött – széfszolgáltatási tevékenységet.
A jogszabály szerint üzletszerű széfszolgáltatási tevékenységet kizárólag jegybanki engedéllyel rendelkező pénzügyi intézmény (hitelintézet és pénzügyi vállalkozás) végezhet. Az MNB nyilvántartásaiban azonban az Értékbox Kft. nem szerepel, vagyis ilyen tevékenység végzésére sohasem volt jogosult.

A jegybank által eddig feltárt adatok szerint a társaság az – MNB által 2017 decemberében jogosulatlan letéti és széfszolgáltatás miatt 128 millió forint bírsággal és a tevékenységtől való eltiltással sújtott Széfbank Kft. tevékenységét folytatja tovább ugyanazon a helyszínen, ugyanazon alkalmazottakkal és infrastruktúrával.

A Széfbank Kft. ügyében az MNB feljelentése alapján folyamatban lévő büntetőeljárásra tekintettel erről az MNB már korábban tájékoztatta a nyomozó hatóságot.

A Magyar Nemzeti Bank székházaForrás: MTI/Jászai Csaba

A jegybank ezért végzésében ügyfélvédelmi okokból azonnali hatállyal megtiltotta a társaságnak, hogy bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. A jegybank az Értékbox Kft.-re vonatkozóan figyelmeztetést is tett közzé a fogyasztóknak honlapja Figyelmeztetések menüpontjában.A Hpt. szerint széfszolgáltatásnak minősül az ügyfél számára megállapodás alapján állandóan őrzött helyiségben széf rendelkezésre bocsátása, amelyben az ügyfélnek lehetősége van, hogy értékeit maga helyezze el és vegye ki. E klasszikus banki tevékenységet a pénzügyi intézmények önálló főszolgáltatásként, fokozott biztonsági követelmények betartásával végezhetik.

Az MNB közzétett végzése semmilyen formában nem érinti az Értékbox Kft. széfjeiben elhelyezett értékek visszaszolgáltatási kötelezettségét.