Mélyponton az élelmiszerárak

Ez zsír! Zsírégető ételek fogókúrázóknak – Duplázd meg a sikert! tejtermék sajt túró joghurt tej
Vágólapra másolva!
Jelentősen kevesebbe kerültek júliusban az alapvető mezőgazdasági termékek, miután csökkent az összes termékcsoport – különösen a cukor és tejtermékek – ára, áll az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének közleményében.
Vágólapra másolva!

Az összesített júliusi árindex 3,7 százalékot esett az előző hónaphoz képest (168,8 pontra). Ezzel megtört a 2018-ban tapasztalt folyamatosan emelkedő tendencia.

Ilyen mértékű csökkenésre nem volt példa tavalyi év vége óta.

A tejtermékek ára zuhant a legjobban

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által kibocsátott FAO élelmiszerár-index hónapról hónapra követi a nemzetközi piacokon legfontosabb öt élelmiszer-termékcsoport azok kereskedelmi értékével súlyozott árváltozását.

A tejtermékek indexe esett a legnagyobbat, 6,6 százalékot, ezen belül is a vaj és sajtfélék ára zuhant leginkább.

Ezeket követik a teljes és sovány tejpor.

A FAO jelentése szerint, a tejtermékek világpiaci ára csökkent a legnagyobb mértékben Forrás: Dreamstime

A cukorhoz – 6 százalékos árcsökkenése után – három éve nem látott áron lehet hozzájutni, amit két fontos cukortermelő ország, India és Thaiföld jobb termelési kilátásaival magyaráznak a szakértők.

Az áresést visszavette azonban, hogy

a világ legnagyobb cukorgyártója és exportőre, Brazília esetében alacsonyabb kibocsátást várnak.

A FAO gabonaár index 3,6 százalékot esett a júniusi értékekhez képest, és ezzel a tavaly ilyenkor szint alá süllyedt. A búza, a kukorica és a rizs kereskedelmi jegyzései mind csökkentek, bár előbbi kettő valamelyest visszaerősödött július végére.

Töretlen a növényi olajok árának csökkenése

A növényi olajok árindexében is csökkenés észlelhető (2,9 százalék) – a tendencia hat egymást követő hónapja tart, és a mutató elérte a 2016 január óta mért legalacsonyabb szintjét.

Ez nagy részben annak az eredménye, hogy gyengélkedik a szójabab piaca, melynek egyik oka a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi feszültség.

A repceolaj iránt nőtt a globális kereslet Forrás: Thinkstock

A repceolaj ezzel szemben erősödött a hónapban, amit a biodízel-gyártók generálta nagyobb kereslet és az Európai Unió negatívabb termelési kiáltásai eredményeztek.

A FAO hús árindexe 1,9 százalékot csökkent a júniusi értékéhez képest, viszont a hónap végére megfordult az irány a brazil kamionsofőrök sztrájkja miatt, ami megdrágította a marhahús exportját.