Megmutatja erejét az Egyesült Államok

2018.08.02. 13:16

Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselője megerősítette, hogy az amerikai kormány 10-ről 25 százalékra emeli a 200 milliárd dollár értékű kínai importcikkre kivetendő védővámot.

Lighthizer szerdán nyilatkozatot adott ki, amelyben tudatta, hogy Donald Trump elnök a héten arra kérte, vegye fontolóra a védővámok emelését. A kereskedelmi főképviselő ezt a Reuters hírügynökségnek megerősítette, majd több amerikai lap által is megszellőztetett információt a vámtarifák várható emeléséről.

A Trump-kormányzat változatlanul arra serkenti Kínát, hogy vessen véget tisztességtelen gyakorlatának, nyissa meg piacát és valódi elkötelezettséget vállaljon a versenyképes piac iránt -  szögezte le Robert Lighthizer.

Donald Trump, az Egyesült Államok elnökeForrás: AFP/Mandel Ngan

Egyúttal sajnálatát fejezte ki, hogy Kína ahelyett, hogy a saját gyakorlatán változtatott volna, megtorlásként védővámokat vetett ki amerikai termékekre, és ezzel - ahogyan nyilatkozatában fogalmazott: "amerikai dolgozókat, farmereket, állattenyésztőket és vállalatokat" sújtott.

Július elején az amerikai kormány 34 milliárd dollár értékű kínai árura vetett ki védővámot,

amire válaszként Peking ugyanilyen értékben vetett ki védővámot amerikai termékekre. Lighthizer leszögezte, hogy az amerikai vámtarifák emelése további bátorítás Kínának arra, hogy változtasson kártékony politikáján és magatartásán.