Lendületben a hazai élelmiszeripar

CSELEKVÉS HÉTKÖZNAPI férfiak munkában TÁRGY ÖLTÖZÉK védőruha üzem nyers hús húsfeldolgozó
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Magasabb fokozatba kapcsoltak tavaly a hazai élelmiszeripari vállalkozások, a kapacitások kihasználtsága szinte minden ágazatban nőtt. A legnagyobb bővülés a konzerv- és hűtőiparban volt, de a cukorkagyártásban, valamint a malomiparban érintett vállalkozások és pékségek is nagyobb arányban használták ki a rendelkezésre álló termelési lehetőségeket.
Vágólapra másolva!

A múlt évben tovább nőttek a feldolgozóipari kapacitások a hazai élelmiszeriparban. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) ágazatonként felmérte, hogy az egyes feldolgozók a lehetőségeikhez képest milyen leterheltséggel termeltek tavaly.

A húsiparban az egyes állatfajokra szakosodott feldolgozók közt jelentős különbségek mutatkoztak ebből a szempontból.

A sertésvágással foglalkozó vállalkozások az elmúlt évben átlagosan 193 napot, napi hét üzemórát működtek, a kapacitáskihasználtság pedig összességében 72 százalékos volt, ami két százalékponttal alacsonyabb az előző évhez képest.

A kismértékű csökkenés ugyanakkor részben annak tudható be, hogy az új beruházások elkészültével fokozatosan elkezdődött a termelés az új üzemekben, illetve egységekben.

A szarvasmarha feldolgozásával foglalkozó vállalkozások esetében ennél alacsonyabb kihasználtságról adott számot az AKI jelentése - írja a Magyaridők.hu.

A marhavágó ágazatban dolgozó üzemek a rendelkezésre álló kapacitásaik 53 százalékát használták ki, ami töredéke volt baromfiágazatban dolgozók leterheltségéhez képest. A vágóhidakon átlagosan 212 napot és napi hét órát dolgoztak a szakemberek. Az üzemek közel 70 százaléka magas vagy nagyon magas kapacitáskihasználással működött, s csupán a vállalkozásoknak 9 százaléka tartozott az alacsony leterheltségű csoportba.

Az élelmiszerfeldolgozó üzemek közel 70 százaléka magas vagy nagyon magas kapacitáskihasználással működött tavaly Forrás: MTI/Nagy Lajos

A hűtő- és konzervipar termelése az elmúlt évtizedben csökkent, termékszerkezete jelentősen egyszerűsödött.

Ma már jellemzően két termény, a zöldborsó és a csemegekukorica feldolgozására korlátozódik a vállalkozások tevékenysége.

A csemegekukoricát feldolgozó konzervipari vállalkozások tavaly jóval többet dolgoztak, mint egy évvel korábban, s a bővülés a zöldborsókonzerv gyártásában is megmutatkozott.

A gyümölcsfeldolgozás lényegében az ipari almából történő sűrítmény- és légyártásra épül, ezt követi a meggy feldolgozása. A hűtő- és konzervipar termelését erősen befolyásolja a szezonalitás.

Az előző évhez képest több vállalkozás került a közepes és a magas leterheltségű csoportba, míg a nagyon magas kategóriába tartozóké csökkent.

Az AKI jelentésről bővebben a Magyaridők.hu oldalán olvashatnak.