A Heineken összeállt egy kínai sörfőzdével

2018.08.03. 14:03

A Heineken 3,1 milliárd dolláros részesedést vásárolt Kína legnagyobb sörfőzdéjében, a China Resources Beer anyavállalatában. A két cég közösen arra törekszik, hogy növelje a keresletet a világ legnagyobb sörpiacán.

A partnerség során a Heineken – ami a világ második legnagyobb sörfőzdéje – 40 százalékos részesedést szerez a CR Beerben, így a holland cég nagyobb hozzáférést szerez a világ egyik leggyorsabban növekvő prémium sörágazatban.

IllusztrációForrás: NurPhoto/Diego Herculano/NurPhoto/Diego Herculano

Továbbá a China Resources Enterprise, ami a CR Beer tulajdonosa, a Heineken részvényeinek 0,9 százalékát vásárolja meg, összesen 537 millió dolláros értékben. A holland vállalat továbbá 2,2 milliárd dollárnyi befektetést is eszközöl – áll a két cég közös nyilatkozatában.

A tranzakció várhatóan év végéig tart.

Hisszük, hogy a kínai sörpiac új korszakát közösen érthetjük el" – mondta Chen Lang, a China Resources Enterprise elnöke.

A lépés azért fontos, mert így sikerült a konkurencia, a Heineken, az Anheuser Busch InBev és a Carlsberg uralta eddig a külföldi prémium sörök piacát.

IllusztrációForrás: Origo

A partnerség hírére a China Resources Enterprise részvényei több mint tíz százalékkal emelkedtek.

A Heineken eddig is megtalálható volt a kínai sörpiacon: a holland cég prémium termékei, mint

a Heineken, a Tiger és a Sol, továbbá az olcsóbb sörök, mint az Anchor és a Hainan Beer is megtalálható az ázsiai ország polcain.

Ugyan a kínai sörfogyasztás 2013 óta csökkent, mivel számos alternatív alkoholtermék, mint a bor is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az országban, ugyanakkor a prémium sörfajták utáni kereslet növekszik – az Euromonitor adatai szerint.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK