Történelmi Apple-rekord, 1000 milliárd dolláron a cégérték

apple nagyvállalat székház amerikai
NEW YORK, NY - JUNE 17: The Apple logo is displayed at the Apple Store June 17, 2015 on Fifth Avenue in New York City. The company began selling the watch in stores Wednesday with their reserve and pick up service. Previously the product could only be ordered online. Eric Thayer/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az Apple csütörtökön elérte az 1000 milliárd dolláros piaci értéket, miután a vállalat részvényei 207,05 dollárra emelkedtek. A techóriás az első nyilvánosan működő amerikai társaság, amelynek sikerült elérnie az álomhatárt.
Vágólapra másolva!

Történelmi rekordot ért el az Apple, amely néhány nappal azután, hogy közzétette 2018 harmadik negyedéves jelentését,

elérte az 1000 milliárd dolláros cégértéket.

Ez majdnem annyi, mint a világ 16. legvagyonosobb országának, Indonéziának a teljes GDP-je.

Áttörte az álomhatárt a vállalat piaci értéke Forrás: Google

Megérte befektetni

Az is jól járt, aki tíz évvel ezelőtt Apple-részvénybe fektetett. A CNBC szerint, aki 2008 augusztusában vásárolt magának ezer dollár értékben a vállalat részvényeiből,

az ma már több mint kilencszer gazdagabb lenne.

Népszerű Apple-termékek Forrás: Apple

Aggodalmak

Bár a cég piaci kapitalizációja történelmi léptékű, néhány befektető az aggodalmát fejezte ki az Apple szárnyalásának kapcsán.

Ennek oka, hogy attól tartanak, hogy hamarosan jelentős visszaesés következhet, akárcsak a dotcom lufi idején. A CNBC szerint ugyan rövid távon elképzelhető, hogy az Apple kicsit gyengébben teljesít majd, azonban a cég jelenleg egyáltalán nem mondható túlértékeltnek.

Az amerikai vállalat részvényei csütörtökön 2,9 százalékkal emelkedtek,

részben az erős harmadik negyedéves számaiknak köszönhetően.

Az Apple éves szinten 17 százalékkal növelte az eladásait,

valamint 40 százalékkal emelkedett a társaság bevétele is az előző évhez képest.

A negyedéves jelentések után komoly átalakulás ment végbe az okostelefon-gyártók között, hiszen a Huawei megelőzte az Apple-t, amely így piaci részesedésben már csak a harmadik helyet foglalja el a gyártók rangsorában, míg a Samsung továbbra is vezet.

Történelmet írt az Apple Forrás: AFP/Josh Edelson

Az Apple a harmadik negyedévben több szempontból túlteljesítette a szakértők várakozását,

hiszen a számukra prognosztizált 52,34 milliárd dolláros bevétel helyett 53,3 milliárdot ért el a cég.

Az iPhone készülékek átlagos értékesítési ára pedig elérte a 724 dollárt, részben az iPhone X 999 dolláros árának köszönhetően.

A telefonok mellett az Apple 60 százalékos emelkedést ért el a hordható okoskészülékek területén, ahová az Apple Watch is tartozik.

Az Apple-nél viszont továbbra is sokan érzik úgy, hogy az iPhone X részleges bukás volt, mivel a telefon nem hozta az elvárt eladási számokat, ezért a cég minden bizonnyal változtatni fog a telefonok árazásán. Ráadásul belsős információk szerint idén egy harmadik, olcsóbb készüléket is piacra dobnak majd.