Rekordokat dönt a japán autógyártó óriás, legalábbis egyelőre

2018.08.03. 13:36

Rekord árbevételt és nettó nyereséget ért el a japán Toyota első pénzügyi negyedévében. Az amerikai importvámok keltette bizonytalanság miatt azonban csökkentette észak-amerikai eladási terveit.

A Toyota Motor Corp. az április-júniusi negyedévben az előző évinél 7,2 százalékkal magasabb, rekordösszegű 657,31 milliárd jen (5,9 milliárd dollár) nyereséget ért el – közölte az MTI.

A legnagyobb japán autógyártó konszern értékesítési árbevétele is rekordot ért el 7,36 ezer milliárd jennel, ami 4,5 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Működési eredménye 18,9 százalékkal, 682,69 milliárd jenre emelkedett.A tervezett kutatási-fejlesztési költségekre hivatkozva a negyedéves rekorderedmény ellenére sem változtatott éves eredmény-előrejelzésén a társaság. Nettó nyeresége eszerint 2,12 ezer milliárd jen lesz, 15 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál. Működési eredménye 4,2 százalékkal, 2,3 ezer milliárd jenre, értékesítési árbevétele pedig 1,3 százalékkal, 29,00 ezer milliárd jenre csökken.
Az amerikai importvámok által keltett bizonytalanság miatt a Toyota 500 ezerrel, 2,75 millió járműre csökkentette idei észak-amerikai eladási tervét. Nem változtatott azonban 10,5 milliós éves globális értékesítési célján.

A Mirai a Toyota hidrogénes, tüzelőanyag-cellás autójaForrás: Toyota


A japán konszern a múlt héten tette közzé első féléves eladási adatait, eszerint 5,2 millió autót értékesített, 1,6 százalékkal többet, mint tavaly. Ez a harmadik helyezéshez volt elegendő az autógyártók rangsorában. Az első helyet ugyanis a Renault-Nissan-Mitsubishi szerezte meg 5,54 millió autó, a másodikat pedig a Volkswagen 5,52 millió autó eladásával.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK