Tovább tart a magyarok vásárlási kedve

2018.08.03. 10:16

Júniusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a naptárhatástól megtisztítva 6,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, ezzel az első féléves növekedés 6,9 százalékos lett – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A kiigazítatlan adatok szerint az üzletek forgalma – változatlan áron számolva – júniusban 6,5, az első hat hónapban 6,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A tartós fogyasztási cikkeket és más nem élelmiszer jellegű termékeket forgalmazó üzletek eladásai nőttek a legjobban, júniusban 10,8 százalékkal, ami 1,0 százalékponttal magasabb az előző két havi azonos növekedési ütemnél és január óta a legnagyobb növekedés. Az év első felében 9,9 százalékkal nőtt az iparcikk üzletek forgalma a tavalyi év azonos időszakához mérve.
Az élelmiszerfogyasztás júniusban 2,6 százalékkal nőtt éves összevetésben, ami átlag alatti adat az első hat hónapban, és messze elmarad az előző havi 5,5 százalékos növekedési ütemtől. Az élelmiszerboltok forgalma 4,3 százalékkal emelkedett az év első felében.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az üzemanyag-forgalom 5,8 százalékos júniusi növekedése a második negyedévben a legalacsonyabb, és elmaradt az első fél év 7,5 százalékos átlagától.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK