Akkora ennek a négy városnak a GDP-je, hogy szinte kimondani sem lehet

2018.08.07. 07:24

Az év első hat hónapján, négy kínai nagyváros GDP-je is elérte, illetve meghaladta az 1000 milliárd jüant.

Kína négy jelentős városa – egyben a korszerű technológiai fejlesztések javának otthont adó települések – elképesztő gazdasági teljesítményt produkált az év első felében, írja az Asia Times.

Élen járnak az innovációban

Az elemzők azt mondják, a négy város annak köszönheti kiemelkedő eredményességét, hogy élen járnak innovációs kapacitásaik kihasználásában. Kínában ugyanis jelenleg erős a vetélkedés a hagyományos iparágak és az új gazdasági szereplők, elsősorban a technológiai vállalatok között.

Ez a négy település pedig utóbbiakra támaszkodva, azok számára kedvező működési környezetet biztosítva érte el az eredményt.

Egyúttal ez az első olyan alkalom, amikor ez a négy kínai város egyszerre, azonos időszakban lépte át az odaköthető GDP lélektani, 1000 milliárd jüanos értékét (1 jüan nagyjából 40 forint).

Építkezések PekingbenForrás: AFP/Xinhua News Agency/Lu Hanxin

A négyes

Az élen Sanghaj áll, 1555 milliárd jüan (230 milliárd dollár, azaz kb. 62 ezer milliárd forint) gazdasági teljesítménnyel az elmúlt 6 hónapban.

Egyúttal Sanghaj hat hónapra vetített GDP-je első alkalommal lépte át a másfél ezer milliárd jüant.

Peking áll a második helyen, 1405 milliárd jüannal.

A harmadik Sencsen városa, 1100 milliárd jüannal, egyben a legnagyobb, 8 százalék körüli növekedési rátát produkálva. 

Kanton alig néhány tíz milliárd jüannal maradt el Sencsentől, ám a negyedik helyen állva, így is messze a többi nagyváros előtt áll.

A szakértők arra hívják fel a figyelmet, nem valószínű, hogy más települések egyhamar beérik Kínában az élen járó négyes fogatot.