Június hónapban 63 százalék fölé kúszott az infláció mértéke Szudánban, Afrika és egyben a világ egyik legszegényebb országában. Az adatot a kartúmi központi statisztikai hivatal tettel közé, jelenti az Africanews.

Elszabaduló árakkal kell szembenézniük a szudániaknak, a helyzetet pedig az teszi különösen súlyossá, hogy alapvető élelmiszerek és termékek árai - mint a liszt, a cukor illetve a gyógyszerek - emelkednek a legnagyobb mértékben.

Olajmező Szudán déli területén: 2011 óta Dél-Szudánhoz tartozikForrás: Imaginechina/Tong jiang - Imaginechina/Tong Jiang

Olajtól függ a gazdaság

Ahogy az Origo megírta, Dél-Szudánban az ellenérdekelt felek aláírák a hatalommegosztási megállapodást, ami lényegében békeszerződésként zárja le a néhány éve kirobbant polgárháborút.

Szudántól 2011-ben szakadt el déli szombszédja, a Juba fővárossal önálló állammá szerveződő Dél-Szudán, ám a két ország sorsa véglegesen összefonódott a határaikon található értékes olajlelőhelyek miatt. 

A területek nagyrésze közigazgatásilag Dél-Szudánhoz tartozik, ám a kitermelt értékes nyersanyag csak a Szudánon áthaladó csővezetékeken keresztül juthat a piacokra. Így a két állam egymásra utaltsága nyilvánvaló, az olajeladások bevételéből mindkét ország részesedik.

A dél-szudáni polgárháborús állapotok így Szudán gazdaságát is erősen visszafogták. A kitermelés akadozása miatt a bevételek csökkentek, ami gazdasági depresszióhoz vezetett mindkét, amúgy is szegény afrikai államban.

Esett a nemzeti fizetőeszköz értéke is

A szudáni font értéke brutálisan bezuhant az utóbbi hónapokban az amerikai dollárhoz képest, 1 dollárt 45 fontot ér, miközben az olyan alapvető termékek ára, mint például a tejé, a 20 fonthoz közelít. Mindez nagyon magas árszínvonalat jelent egy olyan országban, ahol az egy főre eső éves GDP nem éri el idén a 2000 dollárt.

Az ország olajbevételeinek 75 százalékától esett el Dél-Szudán 2011-es kiválása óta.

A júniusi inflációs ráta 63,86 százalékosra ugrott, és további árdrágulások várható,.