Nyugdíjas őstermelő, egyben kft. ügyvezető - hogyan fizet járulékot?

2018.08.06. 13:05

Egy kft. ügyvezetője egyben nyugdíjas családi gazdálkodó, mezőgazdasági őstermelő is. A nyugdíjas őstermelőnek meg kell-e fizetnie az ügyvezetőség után a havi 7320 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot?

A kérdésre dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő válaszolt az Adózóna.hu-n.

Eszerint, ha a nyugdíjas ügyvezető tagként, megbízásban látja el az ügyvezetést, akkor kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozónak minősül. Ez pedig azt jelenti, hogy havi 7320 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Az egészségügyi szolgáltatási járulékot azonban nem kell megfizetni egyebek között arra az időtartamra, amikor a vállalkozó:

  • keresőképtelen,
  • gyermekgondozást segítő ellátásban részesül, illetve, ha
  • fogvatartott, szünetel az állat-egészségügyi szolgáltatói, illetve ügyvédi tevékenysége,
  • ha felfüggesztette a közjegyzői vagy a szabadalmi ügyvivői kamarai tagságát, továbbá
  • ha munkaviszonyban is dolgozik, amelyben a foglalkoztatása eléri a heti 36 órát, vagy
  • további kiegészítő tevékenységet folytat, ahol fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot.
A kiegészítő tevékenységet végző nyugdíjas vállalkozónak is meg kell fizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot, ha a jogszabályban biztosított kivételek nem állnak fennForrás: Mint Images/© Mint Images/Mint Images

Mivel a kérdés szerint a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó egyik feltétel alá sem tartozik, ezért a vállalkozásban meg kell fizetnie a havi 7320 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot.