Tűzijátékkal indult a gyorsjelentési szezon a hazai tőzsdén. A második negyedéves vállalati eredményekre várva, kivárással kezdődött a kereskedés a múlt hét elején. A keddi lejtmenetet végül a BMW debreceni gyárépítésével kapcsolatos bejelentése fordította vissza, a BUX 35500 pont körül érte el heti mélypontját.

A szerdai határozott emelkedést csütörtökön nemzetközi hatásokra visszaesés követte, annak ellenére, hogy a Richter szárnyalt a vártnál jobb eredményeinek hatására. Pénteken kilőttek a hazai részvények, miután a Mol eredményei is kellemes meglepetést okoztak. A BUX a héten összesen 2,27 százalékkal emelkedett, pénteken már megközelítette a 36900 pontot is.

Jócskán alulértékelt a Mol és a Richter

Az OTP kedd délutánig 10130 forintig csúszott le, majd innen fordulva péntekre 10550 forintra ugrott az árfolyam. Az OTP emelkedését támogatta, hogy szerződést kötött a Sociéte Générale bolgár és albán leánybankjának megvásárlásáról, amivel így az OTP az első lehet a bolgár, valamint az ötödik az albán bankpiacon. Egy hét alatt így az OTP közel egy százalékkal került feljebb.

A Mol csütörtökig szűk sávban mozgott, majd a kedvező gyorsjelentésre határozottan tört ki az árfolyam, ezzel a hetet 3,4 százalékos emelkedéssel zárta. Noha a Mol tisztított EBITDA-ja 7 százalékkal, 178,5 milliárd forintra csökkent a tavalyi második negyedévhez képest, így is kényelmesen meghaladta a 171,5 milliárdos várakozásokat.

Múlt héttől érkeznek a vállalati gyorsjelentésekFotó: Szabó Gábor - Origo

A kedvező eredmény hatására a Mol 200 millióval, 2,4 milliárd forintra emelte az idei tisztított EBITDA célkitűzést.

A második negyedévben a Richter árbevétele a várakozásoknak megfelelően 3,2 százalékkal, 110,5 milliárd forintra csökkent, az üzleti eredmény 8,3 százalékkal, 18 milliárd forintra nőtt, meghaladva a 16 milliárdos várakozásokat, míg az adózott eredmény közel háromszorosára, 189 százalékkal, 24,3 milliárd forintra ugrott, lényegesen meghaladva a 18,5 milliárdos várakozásokat. A várt feletti eredményeknek köszönhetően határozott lökést kapott a Richter árfolyama is a hét második felében, így a gyógyszergyár papírjai 6,5 százalékkal szárnyaltak a múlt héten. A különböző árazások (P/E, EV/EBITDA) alapján mind a Mol, mind a Richter kifejezetten, akár 20-30 százalékkal alulértékelt, így a technikai ellenállások áttörésével érdemi emelkedésre nyílhat tér a közeljövőben.

A BMW gyárépítés híre jót tett a forintnak

A forintot részben a kedvező nemzetközi hangulat támogatta a hét elején, azonban a BMW debreceni gyárépítésének bejelentése határozott erősödést okozott. A hét közepén kismértékben borúsabbá vált a nemzetközi hangulat, annak hatására, hogy az amerikai kormány mintegy 200 milliárd dollárnyi kínai termék vámtarifájának emelését jelentette be 10 százalékról 25 százalékra.

Így bár kisebb forintgyengülés következett,pénteken már nagy hajrával a 320-as szintet támadta az euróval szemben a hazai deviza árfolyama, amely így mintegy 0,7 százalékkal drágult az euró ellenében.

A Budapesti ÉrtéktőzsdeFotó: Szabó Gábor - Origo

Csak minimálisan, 0,04 százalékkal erősödött a cseh korona az euróval szemben, annak ellenére, hogy a cseh jegybank a várakozásoknak megfelelően 1,25 százalékra emelte az alapkamatot, a kamatemelést követően még gyengült is a cseh fizetőeszköz. Ez feltehetően annak köszönhető, hogy külföldi befektetők hatalmas pozíciókat építettek fel még abban az időszakban, amikor a cseh jegybank árfolyamplafont alkalmazott, így ezek zárására kerülhet sor. A zloty stabilan, 0,5 százalékkal erősödött a hét során. A forint összességében tehát felülteljesítő volt a régióban.

Történelmet írt az Apple

Alapvetően a gyorsjelentési szezon határozta a nemzetközi tőzsdék teljesítményét, azonban a kereskedelmi háborúval kapcsolatos fejlemények is befolyásolták a hangulatot, miután az Egyesült Államok 200 milliárd dollár értékű kínai árucikk vámjának emelését tervezi.

Kapkodhatták a befektetők a fejüket, mivel a múlt héten záporoztak a vállalati jelentések.

Ezek közül kiemelkedik az Apple, amelynek értéke a vártnál jobb eredményének hatására, a történelemben először érte el az 1000 milliárd dollárt, már az amerikai vállalatok között.

Az Apple cégértéke az amerikai vállalatok közül elsőként érte el az 1000 milliárd dollártForrás: AFP/Imaginechina/Gan Jun

A múlt hét legfontosabb adata a pénteken megjelent amerikai nem mezőgazdasági munkahelyek számának alakulása volt, ami ugyan elmaradt a várakozásoktól, azonban az előző kéthavi adatot jelentősen felfelé módosították. Az elmaradás oka lehet az is, hogy egyre nehezebb betölteni az állásokat a tengerentúlon. A betöltetlen pozíciók száma már elérte a 6,6 milliót.
A kedvező amerikai adatokkal szemben az euró-övezet gazdasága némileg lassult a második negyedévben, egy negyedév alatt 0,3 százalékkal, noha év alatt így is 2,1 százalékkal bővült a GDP.

A vállalati eredmények tekintetében az európai cégek vegyes képet mutatnak, míg a tengerentúlon továbbra is az eredmények közel 80 százaléka haladja meg a várakozásokat. Az európai cégeket az erős euró mellett a kereskedelmi háborúval kapcsolatos bizonytalanságok is messze jobban sújtják, mint amerikai társaikat. Ennek következtében a DAX alulteljesítve, közel 2 százalékkal csökkent, míg a Dow Jones 0,05 százalékkal, az S&P 500 és a Nasdaq pedig 0,76, illetve 0,96 százalékkal emelkedett.