Az amerikai központú globális vállalat, a Pepsi éléről távozik Indra Nooyi, aki augusztus hatodikán maga jelentette be a hírt. A most 62 éves üzletasszony több mint két évtizeden át vezette a vállalatot – ám nem ez az egyetlen cég, ami nagy szerepet töltött be az életében.

Nooyi 1955-ben Csennaiban, Indiában született. Vezetése alatt a Pepsi egészséges étel- és italkínálattal bővítette a portfólióját, miközben új és alkalmanként ellentmondásos üzleti döntéseket hozott.

Indra Nooyi, a PepsiCo távozó vezérigazgatójaForrás: AFP/Getty Images/Spencer Platt

Még mindig egy kicsit lázadó vagyok, mindig azt mondom, hogy nem tudok egy helyben maradni. Minden nap azzal az egészséges félelemmel kell ébredni, hogy a világ változik, és a győzelemhez nekünk gyorsabban kell változnunk, miközben agilisabbnak kell lenni másoknál– mondta a Harvard Business Review-nak 2015-ben.

Nooyi diplomáit a Madras Christian College-ban, valamint az Indian Institute of Management üzleti iskola kalkuttai egyetemén szerezte meg – mindkettő egyetem India legrangosabb intézményei között szerepel.

Ezután a Johnson & Johnson indiai részlegénél kezdett el dolgozni, végül 1978-ban megkezdte üzleti tanulmányait a Yale egyetem üzleti szakán – amit édesanyja eleinte nem támogatott.

Indra NooyiForrás: AFP/Nicholas Kamm

25 évesen kötött házasságot Raj K. Nooyival, aki 2002-től az Amsoft Systems elnöke, két kislányuk született. Nooyi úgy nyilatkozott 2007-ben, hogy igyekszik fenntartani egy egyensúlyt a cégvezetés, az anyaság és a házassága között.

Nooyi a huszas és harmincas éveiben a Boston Consulting Groupnál és a Motorolánál is dolgozott, valamint a robotikára szakosodott Asea Brown Boverinél. 1994-ben két ajánlattal is megkeresték: a General Electric és a PepsiCo – utóbbi a stratégiai vezetői pozíciót ajánlott fel.

IllusztrációForrás: AFP/Justin Sullivan

Az egyik legkorábbi és legellentmondásosabb döntése során meggyőzte a PepsiCo akkor vezérigazgatóját, hogy szálljon ki az olyan gyorséttermi láncokból, mint a Pizza Hut vagy a Taco Bell.

Nooyi karrierje gyorsan ívelt felfelé: 2000-ben pénzügyi igazgatóvá lépett elő, 2001-ben a részleg elnökévé vált, majd 2006-ban már vezérigazgatóként köszönthették.

Mikor átvette a cég vezetését, számos lassító tényezővel kellett szembenéznie. Az igazgatónő a rövid távú sikerek helyett a hosszú távú eredményekre helyezte a hangsúlyt, úgy vélte, a dizájnközpontúság az, ami felélesztheti a vállalatot.

Ezenfelül az egészséges termékekre helyezte a hangsúlyt, emiatt számos alkalommal megkérdőjelezték hozzáértését. Mígnem 2016-ben a cég negyedéves adatai túlszárnyaltak minden várakozást.

A PepsiCo tavaly 63,5 milliárd dollár bevételt termelt olyan termékeken keresztül, mint a Doritos, a Cheetos, a Lay's, a Quaker Oats és a Naked Juice.

Eközben a vezérigazgató 31 millió dollárt keresett.

IllusztrációForrás: Pepsi

A céget vezetni az egyik legnagyobb megtiszteltetés az életem során, hihetetlenül büszke vagyok arra, amit az elmúlt 12 évben közösen elértünk, miközben nemcsak a részvényesek érdekeit, hanem a közösségekben szereplő valamennyi ember érdekeit is szem előtt tartottuk – nyilatkozta a leköszönő Nooyi.

Továbbá elmondta a Bloombergnek, hogy elsőként egy kis pihenést tervez, utána azonban szeretne segíteni a női tehetségek felkutatásában és menedzselésében.