Már Afrika nyugati felén is hódít a jüan

IMF to make Chinese yuan reserve currency in historic move China Chinese bank banking lender lending money currency RMB renminbi yuan banknote note reserve monetary loan deposite capital investment SQUARE FORMAT
--FILE--A Chinese clerk counts RMB (renminbi) yuan banknotes at a bank in Huaibei city, east China's Anhui province, 26 August 2015. The International Monetary Fund is to give the yuan a historic vote of confidence on Monday (30 November 2015) when it includes the Chinese currency in its elite club of major currencies. The yuan, also known as the renminbi, is widely expected to be added to the IMF's group of international reserve currencies after an IMF meeting held by its managing director Christine Lagarde. It comes after lengthy efforts by Chinese officials to legitimise the yuan, which critics say has been kept artificially cheap to artificially boost exports in the world's second-largest economy. China has lobbied hard for the currency to be included in the list, which at present is made up of just the dollar, the euro, the pound and the Japanese yen. The list has not been altered since 2000, when the euro replace the franc and deutschmark.
Vágólapra másolva!
Két hónappal a hároméves, 2,5 milliárd dolláros devizaswap ügylet után, a devizatartalékok növelése és a két ország közötti kereskedelem segítése érdekében, Nigéria elkezdte értékesíteni a kínai jüant a helyi kereskedőknek és a vállalkozásoknak, írja a Quartz.
Vágólapra másolva!

Nigéria azért döntött a jüan felvétele mellett, mert a 2015-ös olajár-beszakadás alaposan leértékelte a nigériai nairát az amerikai dollárral szemben.

Kényszer szülte megoldás

Mivel az afrikai kontinens egyik legerősebb gazdasága döntően az olajexport teljesítményétől függ, az olajárrali kimerítette az ország dollártartalékait.

Noha a naira az utóbbi hónapokban erősödésnek indult, az abujai kormány úgy látta jónak, ha nem kísérti a sorsot, pontosabban nem bízza a helyi, importban utazó vállalatok működését a dollár elérhetőségére.

Ezért a jüan, mint alternatív deviza használata mellett döntöttek.

A kínai jüan lesz Nigéria tartalékvalutája Forrás: Imaginechina/Xie Zhengyi

Ez hozzásegíti a nigériai vállalatokat is ahhoz, hogy az Afrikában látványosan gazdasági terjeszkedést végző Kínával, illetve ottani cégekkel új üzleti kapcsolatokat alakítsanak ki.

A jüannal való közvetlen kereskedelem ugyanis kikerülhetővé teszi azt, hogy a felek először dollárra váltsák át a tranzakcióban szereplő összegeket, jelentős árfolyamveszteséggel.

Óva intenek

A jüan nem pusztán Afrika fejlődő és felzárkózó gazdaságai számára jelent egyre vonzóbb devizát a dollár helyett vagy mellé. A Nemzetközi Valutaalap már 2015-ben a dollár alternatívájaként emelte be valutakosarába.

Tavaly év végén pedig az Európai Központi Bank 500 millió euró értékű, dollárban nominált tartalékot váltott át jüanra.

Afrikában nem Nigéria az első ország, mely a jüant tartalékvalutaként veszi használatba.

Nigériai naira Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

Egyes elemzők ugyanakkor kritizálják a Kína megvalósította gyakorlatot, mondván, az ázsiai óriás ezzel az „adósság-diplomáciával” nemcsak magához láncolja a feltörekvő országokat, de kiszolgáltatottá is teszi azokat. Például – emlékeztetnek – Kenya adóssága Kínával szemben tízszeresére nőtt az elmúlt öt évben.