A vásárlói szokások változása miatt a belvárosban, teljesen autómentes, zöld homlokzatú áruházat nyit a svéd bútoróriás, az IKEA Bécsben. Az áruházban mindent ki szabad majd próbálni, hazavinni viszont csak azt lehet, ami egy szatyorba belefér – írja a vállalat az Origóhoz eljuttatott közleményében.

Az áruházlánc történetében is egyedülálló koncepciót követ az IKEA új bécsi áruháza, amely várhatóan 2021-re készül el: a külváros helyett a belvárosban, a Westbahnhofnál kap helyet, és teljesen autómentes lesz.

Egyre kevesebb az autó a belvárosban

A piackutatások szerint a belvárosban lakók kétharmadának már egyáltalán nincs autója. A Mariahilfer Straßéra tervezett új bútorbolt viszont kiválóan megközelíthető lesz tömegközlekedési eszközökkel, gyalog és biciklivel.

Új koncepció szerint épít áruházat az IKEA Bécs belvárosábanForrás: IKEA

A cég szerint nemcsak a városlakók mobilitási szokásai változnak, hanem a vásárlói magatartásuk is.

Az emberek szívesen mennek vásárolni, mindent meg akarnak fogni, ki akarnak próbálni, de a nagyobb, nehezebb dolgokat már inkább hazaszállíttatják.

Az új bécsi bútoráruháznak, amelynek pontosan ugyanolyan lesz a szortimentje és a szolgáltatáskínálata, mint a többi IKEA-nak, éppen ezért nem lesz parkolója, viszont 24 órán belül mindent házhoz szállítanak.

A 30 kilogramm alatti csomagokat például várhatóan 3 euró 90 centért viszik ki a vevőknek, egy egész konyhát pedig 99 euróért. A megrendelt termékek egy logisztikai centrumból kerülnek majd a vásárlókhoz, amelynek hamarosan elkezdik az építését a 21. kerületben.

Eltérő megjelenést is kap

Nemcsak ebben lesz rendhagyó az új bécsi áruház, hanem a kinézete is eltér majd a szokásostól.

A korábbiaktól eltérő homlokzatot kap az új bécsi áruházForrás: (c) ZOOMVP.AT/Zoom Visual Project Gmbh

A többszintes épület homlokzatán zárt és nyitott elemek váltakoznak majd, amelyek tele lesznek zöld növényekkel, a fényt beengedő felületekkel, világos kirakatszakaszokkal és fákkal.

Így az épület nemcsak a levegőre, de a környék hangulatára is jó hatással lesz majd. 

A terveket a bécsi Querkraft építésziroda készítette, amelyet kilenc meghívott pályázó közül választott ki a svéd cég.

Az építési munkák várhatóan 2019 őszén kezdődnek.