Feltámadt hamvaiból az olajfőnix

2018.08.11. 20:00

2016 decemberében termelt ki Kuvait utoljára annyi olajat, mint idén augusztusának első napjaiban, írja az Oilprice. A parányi, de a fekete aranynak köszönhetően igen jómódú olajállamban elégedettek a júliusi OPEC-döntéssel, minek nyomán jelentősen növelni tudták a napi mennyiséget.

Mintegy 2,8 millió hordó olajat termel naponta Kuvait augusztus első napjaiban, ami 90 ezerrel több, mint június hónapban.

Fordulatot hozott a július

Az olajkitermelő államok kartellje, az OPEC, szaúdi nyomásra júliusban a kitermelés növeléséről döntött, minek köszönhetően nagyjából félmillió hordónyi olajjal több kerül a világpiacra. A kitermelés csökkentésére decemberig nem is számítanak az elemzők.

Bár a nagyobb mennyiség érzékeltette hatását az árakban, de a szaúdiaknak a célja ezúttal az volt, hogy az árszintet hosszú távon stabilizálják, és kiszámíthatóvá tegyék a kőolaj világpiaci kereskedelmét.

Kuvaiti olajkútForrás: AFP/Yasser Al-Zayyat

Ezt a hullámot pedig Kuvait, mely júliusban a harmadik legnagyobb OPEC-kitermelővé vált, megelőzve Nigériát, ki is használta.

Ez a termelési szint rendkívüli stabilitást biztosít számunkra, ami jó a vásárlóknak és a termelőknek is" – mondta Bakheet al-Rashidi, kuvaiti olajügyi miniszter.

Úgy tűnik, Kuvaitban rendkívül elégedettek az OPEC döntésével, aminek eredményeként rég nem látott csúcsra jutott az országban a napi mennyiség.

Külföldön is erősítenek

A Kufpecnek, az állami olajvállalatnak, külföldön is számottevő érdekeltségei vannak, ezeknél szintén a kitermelés növelésére készülnek. A cég azt is jelezte, 1,1 milliárd dollárt (nagyjából 270 milliárd forint) költenek a külföldi lelőhelyeken folyó munka fejlesztésére.

Ebből a pénzből elsősorban Kanadába jut, ahol a Kufpec naponta 100 ezer hordót termel ki. A céljuk az, hogy a kanadai területekről szeptemberben már 119 ezer, 2020-ban pedig 150 ezer hordót szállíthassanak.

Egy kanadai olajmező kútjáról készült felvételForrás: AFP/Mint Images

Emellett jelentősen bővíteni akarják belföldi kapacitásaikat is.

A Kufpec összes kapacitása – figyelembe véve valamennyi mezőt, ahol jelen van – naponta 3,15 millió hordónyi olaj szállítására elég. Ezt 2020-ra 4 millió, 2040-re 4,75 millió hordónyira tervezik bővíteni.