Csökkent a nagyvállalatok optimizmusa

2016. 09. 26. Autó Autó Teszt Autó alkatrész Autó gyár Autó gyártás Esztergom Gyári munkások Robot gyártósor SX4 S-Cross Suzuki Suzuki gyár Új autó
Vágólapra másolva!
Év elejéhez képest látványosan mérséklődött az optimizmus a hazai nagyvállalatok körében. A legnagyobb hazai cégek egy éves várakozásait jelző K&H nagyvállalati növekedési index 3 ponttal csökkent, így jelenleg 8 ponton áll, mivel a cégek kisebb árbevétel-növekedéssel és beruházási szándékkal terveznek.
Vágólapra másolva!

Visszafogták következő egy évre vonatkozó várakozásaikat a hazai, 2 milliárd forint feletti éves árbevételű, nem-állami nagyvállalatok. A növekedési kilátásokról képet adó K&H nagyvállalati növekedési index 3 pontos csökkenést követően jelenleg 8 ponton áll.

A hazai nagyvállalati döntéshozók körében végzett felmérésünk eredménye szerint a csökkenés ellenére a cégek óvatos optimizmussal tekintenek az előttünk álló egy évre.

– hívta fel a figyelmet Patrick Van Overloop, a K&H üzleti ügyfelek divízió vezetője.

A vállalatok továbbra is saját helyzetüket látják kedvezőbbnek – annak ellenére, hogy a vállalati részindex 15-ről 11 pontra süllyedt –, miközben

a gazdasági környezettel kapcsolatos várakozások gyakorlatilag nem változtak az előző negyedévhez képest.

A makrogazdasági részindex jelenleg -1 ponton áll, ami azt jelzi, hogy a cégek várakozó állásponton vannak a gazdasággal kapcsolatban – részletezte az eredményeket Patrick Van Overloop.

Forrás: K&H Bank

A nagyvállalatok saját kilátásainak tavaly év végéhez képest borúsabb megítélése mögött leginkább az alacsonyabb várt bevétel-növekedés és beruházási szándék áll. A szektor átlagosan 1,6 százalékos árbevétel-növekedést valószínűsít a következő egy év során,

ami jelentős visszaesés az előző negyedévi 2,8 százalékhoz képest.

Feltehetően ezzel függ össze a szerényebb beruházási hajlandóság is, ugyanis 54 százalékról 43 százalékra visszaesett a következő egy évben fejlesztést tervező cégek aránya.

A nagy cégek csökkenő árbevétel-növekedéssel számolnak a következő 1 évben Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A gazdasági kilátásokat illetően a vállalatok többsége a jelenlegi növekedési ütem fennmaradásával számol egyéves (71 százalék) és hároméves (52 százalék) időtávon egyaránt. „Az előttünk álló egy évben a vállalatok ötöde, hároméves időtávon pedig a cégek 35 százaléka várja a gazdaság további élénkülését.

Ez azt jelenti, hogy a vállalatok szerint a magyar gazdaság akár túl is szárnyalhatja az MNB legfrissebb, júniusi inflációs jelentésében közölt idei 4,4 százalékos és jövő évi 3,5 százalékos várható gazdasági növekedést" – mondta el a szakember.