Egy általánosiskolás-korú gyermek beiskolázása tudatos anyagi felkészülést igényel a magyar szülők részéről: az alapvető felszerelések beszerzése széles skálán, 10 ezertől 30 ezer forintig terjed, míg egy minőségi iskolatáska akár 15 ezer forintra is rúghat egy friss kutatás szerint. Az ingyen tankönyv tízből hat esetben valósul meg maradéktalanul, ellenkező esetben további 7-15 ezer forint kiadással lehet számolni.

Egy általánosiskolás-korú gyermek beiskolázása minimum húszezer forintba kerül, tankönyvek nélkül – derült ki a REGIO JÁTÉK friss kutatásából.

Tavaly augusztusban alkalmanként átlagosan 6 450 forintot költöttek a vásárlóink online, 5 390 forintot pedig hagyományos áruházi vásárláskor, és további 8 százalékos növekedésre számítunk idén az első becsengetést megelőző időszakban – mondta el Gyaraki Dávid marketingvezető.

IllusztrációForrás: MTI/Rosta Tibor

Az alapvető iskolai eszközökre a válaszadók egyharmada 10-15 ezer forintot, egynegyede 15-20 ezer forintot, szintén ennyien akár 20-30 ezer forintot is elköltenek egy gyerek esetében.

A füzetet, tolltartót, írószereket a szülők kétharmada személyesen választja ki, egyharmada pedig az áruházi és online vásárlást kombinálja.

A tanszerek kiválasztásánál a tartósság a legfontosabb szempont, ezt követi az ergonómia, a kedvenc mesehős mintája – idén a Pizsihősök a legmenőbbek –, a sort a divatosság, egyediség és olcsóság zárja.

Nincs mindenhol új táska és ingyen tankönyv

Idén az általános iskolába járó gyermekek 23 százaléka nem kap új iskolatáskát a felmérés szerint.

A hátizsák vásárlása ugyanis a kiadásokat akár meg is duplázhatja, ezért különösen fontos, hogy minőségi, tartós darabot válasszon a szülő. A kutatásunkból kiderült, hogy az első évfolyamot kezdő tanulóknak érezhetően magasabb árkategóriájú (15 ezer forintnál drágább) iskolatáskát választanak, ez a szülők egyharmadáról mondható el – tette hozzá a cég marketingvezetője.

IllusztrációForrás: MTI/Balázs Attila

Alsó és felső tagozatban is egyébként az 5-10 ezer forintos (28, illetve 33 százalék) táska vásárlása a legjellemzőbb, ezt követi a 10-15 ezer forintos kategória (25-25 százalék), 15 ezer forint feletti táskát csak minden ötödik gyermek kap.

Az iskolakezdés költségeibe a megkérdezett családok mindössze egyötödénél segít a munkaadó pénzbeli támogatás formájában, éppen ezért tízből kilenc szülő tudatosan készül a nyári hónapokban anyagilag arra, hogy minden felszerelést hiánytalanul be tudjon szerezni szeptember elsejéig.

A kezdeti kiadások terheit azonban csökkentheti, hogy a felmenő rendszer alapján az általános iskolások ingyen kapják a tankönyveket.

IllusztrációForrás: MTI/Beliczay László

A felmérésünk szerint ez tízből hat esetben valósul meg maradéktalanul, ahol nincs díjmentes könyvosztás, ott jellemzően további 7-15 ezer forinttal (21 százalék) számolnak a szülők – mondta el a marketingvezető.

A pihenés a legjobb felkészülés

A becsengetés közeledtével azt is vizsgálta a kutatás, hogyan készülnek fel a magyar családok a dolgos mindennapokra.

Kiderült, hogy a szülők leginkább a pihenésben, a játékkal töltött időben hisznek. Az olvasás is népszerű elfoglaltság, bár igazán a második osztályt kezdőkre jellemző (80 százalék), majd fokozatosan csökken a nyári olvasmányok iránti vágy – zárta az elemzést Gyaraki Dávid.