Kifizetik a fel nem használt Malév-jegyek egy részét

2018.08.08. 10:47

Kifizeti az utazási irodán keresztül vásárolt, de a Malév csődje miatt fel nem használt, az egykori nemzeti légitársaság valamelyik járatára szóló jegy egy részét a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA).

A Napi.hu gazdasági lap információit az IATA az MTI megkeresésére megerősítette. Mint írták, ezt a pénzt nem blokkolták, nem tartották vissza, de a Malév volt tulajdonosai, illetve az utazási irodák bírósági úton követelték a pénzt, így nem volt lehetőség az azonnali kifizetésre.

IllusztrációForrás: AFP/Kisbenedek Attila

Az amszterdami bíróság döntése értelmében az IATA-val kapcsolatban álló utazási irodákon keresztül megváltott, de fel nem használt jegyek árának 72 százalékát téríti meg a szervezet.

Ezt az összeget az utazási irodáknak fizetik ki, akik ebből kártalaníthatják az utasukat.

Az IATA hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez nem egyetemes megoldás, mert a bírósági perben nem minden utazási iroda vett részt, így ebben az ítéletben az ő kártalanításukról nem születhetett döntés.Emiatt az IATA nem tudja megmondani, hogy mekkora összeget fizetnek ki, és azt sem, hogy hány utas érintett, mennyi utas maradt még, akiket kártalanítani kell.

Jelezték, hogy a perben részt nem vevő utazási irodákkal folyamatosan tárgyalnak a helyzet megoldásáról.

A Napi.hu szerint az Európai Utazási Irodák és Túraszervezők Szövetsége (ECTAA) által kezdeményezett eljárás eredményeként 11,4 millió dollár zárolását oldották fel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK