Komoly volatilitásra lehet számítani az angol font piacán a jövő év elején, ahogy egyre jobban kiéleződnek a brexittel kapcsolatos tárgyalások. Ennek eredményeként a szigetország fizetőeszköze 10 százalékos elmozdulást hajthat végre bármelyik irányba.

Amennyiben Nagy-Britannia és az Európai Unió nem kötnek a piacokat megnyugtató egyezséget a kilépéssel kapcsolatban, akkor akár 10 százalékot. vagy annál többet is gyengülhet az angol font – mondta a CNBC-nek Thanos Vamvakidis, a Bank of America Merrill Lynch devizastratégája.

Ha azonban születik megállapodás – bármilyen megállapodás –, akkor akár 10 százalékot is erősödhet a font. A szakember szerint ráadásul ma nem látható, hogy a fonton kívül bármely más deviza hasonló mértékű mozgásokat hajthatna végre a következő néhány hónapban.

Egy kérdésen múlik a jövő

A brexit egyébként is alapjaiban határozta meg az angol font mozgását a 2016 júniusában tartott népszavazást követően. A deviza azóta nagyjából 13 százalékot gyengült. Hétfőn ráadásul a font 11 hónapos mélypontra, 1,2920 dollárig süllyedt a zöldhasú ellenében, ahogy ismét kiújultak az azzal kapcsolatos aggodalmak, hogy nem lesz érdemi megállapodás a brit kormány és Brüsszel között.

A font/dollár árfolyam idei alakulásaForrás: investing.com

A brit kereskedelmi miniszter, Liam Fox, a hét elején közölte, az Európai Unió továbbra sem enged a saját álláspontjából, és így egy megállapodás nélküli brexitnek jelenleg 60 százalék az esélye. Az sem könnyíti meg a font helyzetét, hogy a nemzetközi kereskedelmi feszültségek még erősítik is az amerikai dollárt, vagyis nem volt túl nehéz elérni a 11 hónapos mélypontot. A font egyébként közép-európai idő szerint szerda kora délután ennél is mélyebben, 1,2867 dolláros szinten állt, több mint 0,5 százalékos gyengülés mellett.

Nehézkes tárgyalások

A brexitről tárgyaló felek mindeközben októberig dönteni akarnak a kérdésben, annak érdekében, hogy elegendő idő maradjon arra, hogy a parlament is elfogadhassa a megállapodást. Mindazonáltal a legfontosabb kérdésekben továbbra sincs megegyezés a felek között, a 2019. március 29-én esedékes távozás időpontja pedig egyre közeleg. A legnehezebb témák között van egyébként az ír határkérdés, illetve a jövőbeni kereskedelmi együttműködés Nagy-Britannia és az Európai Unió között.

Komoly izgalmak várhatók a font piacánForrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Rafe Swan

A következő év elejére tehát vagy megállapodás születik, és akkor a font felfelé indulhat, vagy elmarad a megegyezés, és akkor a font erőteljes gyengülése várható – hangsúlyozta Vamvakidis. Hozzátette, mindezek tükrében kimondható, hogy a következő időszak legizgalmasabb devizája globálisan is az angol font lehet.

Növekvő idegesség

Miközben a tárgyalófelek korábban arról döntöttek, hogy jövő március 29-e és 2020 között lesz egy átmeneti periódus, amely a magánszemélyek és a vállalatok számára is megkönnyíti az átállást, az üzleti életben egyre többen aggódnak, hogy mi lesz, ha nem születik érdemi megállapodás.

Az egyik legnagyobb veszélyforrást a Londonban is működő pénzügyi cégek jelentik a brit gazdaság számára, hiszen az eddig is tapasztalt költözéseken túl akár sokkal radikálisabb átrendeződés jöhet.