A válság éveiben jelentősen csökkent a könyvpiac vásárlóereje, azonban a magyar könyvpiac ismét növekedésnek indulhat, köszönhetően annak, hogy a fogyasztók a könnyvásárláshoz is visszatérnek – mondta a Világgazdaságnak Katona Ildikó, a Könyvmolyképző Kiadó Kft. tulajdonosa.

A Világgazdaságnak adott interjút Katona Ildikó, a Könyvmolyképző Kiadó Kft. tulajdonosa.

A beszélgetésből kiderül több érdekesség is. Ilyen például, hogy generációváltás sem okoz problémát a szektornak, mivel egyre több gyerekkel és fiatallal sikerül megszerettetni az olvasást.

Az e-könyvek szintén nem rendelkeznek elszívó hatással a hagyományos, papír alapú könyvekkel szemben, sőt, az elektronikus könyvek hatásos marketing eszköznek is bizonyultak.

IllusztrációForrás: Alexandra

A pozitív változást a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) adatai is alátámasztják: tavaly a szabad forgalmú (közoktatási tankönyvek nélküli) könyvpiac forgalma 2,03 százalékos bővüléssel elérte a 47,83 milliárd forintot.

Ráadásul már a könyvpiacot sem sújtják a korábban jellemző lánctartozások.

Katona Ildikó elmondta, hogy a könyvek fogyasztói árának nagyjából a fele a könyvterjesztőknél marad, a fennmaradó részen osztozik a szerző, a kiadó és a nyomda. Továbbá a kereskedelmi láncok csak bizományba vesznek át könyveket, ennek az előnye, hogy így könnyebben forgalmazható a könyv, a hátránya azonban, hogy túltermeléshez vezet.

IllusztrációForrás: 123RF

Ugyan korábban, például a Harry Potter könyvek esetében is a fix áras átvétel volt jellemző, vagyis amikor a bolt előre kifizeti a rendelt könyvmennyiséget a kiadónak, azonban mára ez a módszer elenyészővé vált.

A szakember szerint kiadói szemmel stabilnak tekinthető a 2500-3000 értékesített könyv, az 5-10 ezer kötet eladása már igen szép eredmény, és ugyan ritkán fordul elő, de a kirobbanó sikerek akár a százezres darabszámot is elérhetik.