Kevesebb időt töltöttek Magyarországon a külföldiek

2018.08.09. 11:57

Júniusban 0,4 százalékkal csökkent a szálláshelyek vendégéjszakában mért forgalma. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1 százalékkal csökkent, a belföldi vendégeké 0,2 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakáét. A forgalom alakulásában szerepet játszhatott a kedvezőtlen időjárás, és az is, hogy az előző évvel ellentétben, ebben az évben júniusban nem volt hosszú hétvége - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 6,7 százalékkal emelkedett.

Január–júniusban a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma 5,3, bruttó bevétele 10 százalékkal volt több mint 2017 azonos időszakában.

2018. júniusban az előző év azonos hónapjához képest:

  •  A külföldi vendégek száma 2,7 százalékkal emelkedett és meghaladta az 558 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 1 százalékkal csökkent és 1,4 milliót tett ki. A vendégéjszakák 82 százalékát a szállodákban regisztrálták.
  •  A belföldi vendégek száma 0,5, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 0,2 százalékkal növekedett, és meghaladta az 1,5 milliót. A Balatonnál 6 százalékkal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek, ennek következtében 30 százalékról 28 százalékra csökkent a balatoni éjszakák aránya a teljes belföldi forgalmon belül.
Turisták segwayen Budapesten a Kossuth térnélForrás: MTI/Balogh Zoltán
  • A szállodák szobakihasználtsága 0,9 százalékponttal, 64,8 százalékra nőtt.
  • Az összes bruttó árbevétel 6,7 százalékkal (47 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 5 százalékkal (28 milliárd forintra).
  • Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 15 százalékkal kevesebbet, 1,6 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken.

2018. június 30-án az előző év azonos időpontjához képest:

  • 3321 kereskedelmi szálláshely 91,5 ezer szobával várta a vendégeket. A pályázati lehetőségek is közrejátszhattak abban, hogy átrendeződés figyelhető meg a szállástípusok között: a panziók száma jelentősen emelkedett, míg a többi szállástípus egységszáma csökkent.

2018. január–júniusban az előző év azonos időszakához képest:

  • A kereskedelmi szálláshelyek 5,3 százalékkal több, összesen közel 13 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 4,0 (6,7 millió), a belföldi vendégek 6,8 százalékkal több (6,3 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.
  • A szállodák szobakihasználtsága 2,4 százalékponttal, 57,2 százalékra emelkedett.
  • A kereskedelmi szálláshelyek 218 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 9 százalékkal nőtt, és megközelítette a 125 milliárd forintot. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK