Az Adidas sportszergyártó cég az elmúlt két-három évben olyan töretlen fejlődést ért el, hogy ez az időszak valószínűleg a társaság történetének arany lapjaira kívánkozik majd. A sikersorozat az idén nyáron Oroszországban rendezett futballvébén tovább folytatódott.

Az Adidas számára kiemelkedő sikert jelentett a labdarúgó világbajnokság annak ellenére is, hogy a német sportszergyár igazi „nagyágyúi” – köztük a német, a spanyol és az argentin válogatott – már korán kiestek a küzdelemből.

Ebből a szempontból a fő konkurens Nike dominált a vb-n, hiszen a mezeiben játszó csapatok közül a franciák világbajnokok, a horvátok pedig ezüstérmesek lettek.

A döntőben ugyan két Nike-csapat játszott, több Adidas mez fogyottForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Elmar Kremser/Sven Simon

 Ám a Bloomberg írása kiemeli, hogy

a német márka így is rekordmennyiségű focimezt adott el.

Négy évvel ezelőtt a brazíliai tornához kapcsolódóan 8 millió mez talált gazdára, most még ezt is sikerült túlteljesíteniük.

Mivel a futballmezek nagy részét a vébé előtt, illetve alatt vásárolják, ezért üzleti szempontból nincs igazán jelentősége annak, hogy kik játsszák, mondjuk, a döntőt – emelte ki Kasper Rorsted, a cég vezérigazgatója a Bloombergnek.

Az oroszországi labdarúgó világbajnokság hivatalos Adidas-labdájaForrás: AFP/Arsen Galstyan

A jó eredmények tükröződtek a második negyedéves gyorsjelentésben is, amelynek megjelenését követően a társaság részvényei 10 százalékkal drágultak egy nap alatt, amire március óta nem volt példa. Az Adidas árfolyamváltozásokkal korrigált bevételei 10 százalékkal, 5,26 milliárd euróra emelkedtek a második negyedévben. Kétszámjegyű növekedést ért el a társaság Észak-Amerikában, az ázsiai és csendes-óceáni térségben, Latin-Amerikában és Oroszországban. Emellett megerősítették, hogy a korábbi prognózisnak megfelelően, az idei év egészét tekintve tizedével nőhet a forgalmuk.