Célállomására érkezett az a különleges rakomány, amely az Egyesült Államok légierejének legnagyobb szállítójárművében utazott – derül ki a Quartz riportjából. Ez lehetett minden idők legértékesebb légi rakománya.

A floridai Cape Canaveral bázisára szállították azt a szupertitkos fejlesztésű katonai műholdat, amelyet a tervek szerint idén októberben lőnek fel az űrbe.

A kilövést már tavaly végre kellett volna hajtani, ám néhány speciális alkatrész cserére, illetve újragyártásra szorult, ezért csúszott az indítás.

A műholdat egy nem kevésbé impozáns fejlesztés, az USA légierejének egyik C-5 Galaxy típusú, speciális kialakítású teherszállító gépe fuvarozta Floridába.

Ez a légierő legnagyobb teherszállítója.

A hatalmas jármű kapacitása 25 millió ping pong labda szállítására is elegendő, bár vélhetően a hadseregnek fontosabb az, hogy a gép egyes változataiban, az óriási raktér akár hat Apache-helikopter befogadására is képes.

A gépbe ezúttal a műholdat és annak kapcsolódó eszközeit zsúfolták bele.

Magát a szatellitet egy speciális, erre az útra készített, szarkofágszerű konténerben helyezték el.

A C-5-ös összesen 32 tonnát emelt a levegőbe akkor, amikor a kaliforniai bázisról elindult a kilövés helyszínére. A súly jelentős részét azok a berendezések adták, amelyek a műhold karbantartási és földi szállításai feladataihoz szükségesek.

A különleges rakomány értéke 1,3 milliárd dollár, azaz mintegy 384 milliárd forint volt.

Vélhetően ez minden idők legértékesebb légi úton fuvarozott szállítmánya – mondta Mike Zeleski kapitány.

Nem ez lesz az egyetlen különleges katonai műhold, amit a légierő egyik speciális programja keretében felbocsátanak. Az USA és néhány szövetséges ország együttműködésében összesen hat katonai műhold áll majd pályára, amelyek hálózatszerűen segítik majd az összeghangolt földi fellépést a fenyegetések vagy akár a szomáliai kalózok ellen. De éppúgy feladatuk lesz az információgyűjtés az észak-koreai fegyverkezésről vagy éppen annak leállításáról is. A program 15 milliárd dolláros költségvetéssel működik.

A C-5-ös repülőről, valamint különleges szállítmányáról az alábbi galériában láthat különleges képeket. Kattintson!

A lengyelországi Gdansk repülőterén az amerikai óriásgépForrás: NurPhoto/Michal Fludra/NurPhoto/Michal Fludra