A hely, ahol tevéken küzdenek a rendőrök a banditák ellen

teve szépségverseny, teve botox
Camel stands at the Pushkar, Rajasthan, India on 14 January 2018. (Photo by STR/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Tevéket is bevetnek a rendőrök a bűnözők ellen a kenyai-szomáliai közös határon, ahol a terrorista akciók mellett, a szárazság miatt megugrott a fosztogatások száma is - írja az egyik helyi lap.
Vágólapra másolva!

Kenya északkeleti részén vetik be a tevén dolgozó rendőrjárőröket, ahol az utóbbi hónapokban különösen sok bűncselekmény történt. A rendőröknek nem lesz egyszerű dolguk, mert marhatolvajok mellett, a térségben jelen vannak terrorista-csoportok is, melyek tagjai a rendvédelmi erők ellen is gyakran követnek el támadásokat.

Komoly felkészülés zajlik

A rendőrség szervezetében megalakuló tevés egység a már működő hasonló osztagok mellett, azokkal közös irányítás alatt fog dolgozni. Lovakat és kutyákat a kenyai rendőrök eddig is alkalmaztak munkájukhoz, a tevés viszont teljesen új egység lesz.

Szudáni rendőrök tevéiken egy rezervátumban, a fővárostól délre Forrás: AFP/Ashraf Shazly

A tevéket jól idomítható, nagy teherbírású, a szárazságot jól tűrő állatoknak tartják. Az osztag felállítása része a kenyai kormány azon döntésének, amelynek értelmében a rendőrség szervezetét is átalakítják, hatékonyabbá és olcsóbbá teszik.

A nairobi vezetés annyira komolyan gondolja ezt, hogy a tevés osztagban szolgálókat külföldi tanulmányraútra küldi. Az első körben nagyjából száz rendőr utazik hamarosan Indiába, hogy ott a Himalája magaslatain, a pakisztáni határon, az ott működő tevés járőröktől megtanulja, hogyan veheti hasznát állatának munkájában.

Lesznek üldözendők

A tevés járőröket Kenya és Szomália határán vetik be. Innen sok bejelentés érkezik marhalopásokról, fosztogatásokról.

A határ túloldaláról gyakran csapnak át szomáliai banditák, akik elkötik a gazdálkodók állatait és megdézsmálják a termést.

Az idei, különösen száraz év miatt a termények értéke megnőtt, ami gyakoribbá tette a támadásokat, amelyek elszenvedői leginkább a gazdálkodók.

A banditák mellett terroristákkal is meg kell birkózniuk a rendőröknek.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Str

Csak az elmúlt két évben mintegy 70 rendőrtiszt esett áldozatásul rajtaütéseknek, elsősorban robbantásos merényleteknek.

A határvidék nehéz terepein csak erre alkalmas járművekkel lehet közlekedni, ezek viszont könnyű célpontot jelentenek a támadóknak.

A rendőrök abban bíznak, tevén ülve nagyobb eséllyel ússzák meg ezeket az akciókat.

Tevés járőrök százasával szolgálnak most is Új-Zélandon, Ausztráliában, és a koncepció legfontosabb forrásául szolgáló Indiában is.

A tevéknek különösen jók az érzékszerveik, aminek a járőrök nagy hasznát láthatják. A bejelentéskor elhangzott, a tevék megfelelő kiképzés után, észreveszik a közeledő veszélyt, amit jelezni is képesek. Jelenleg 50 példány felkészítése zajlik a határvédelmi feladatokra.

A teve eddig is fontos haszonállat volt Kenyában. Például, még tíz, vízivás nélkül eltöltött nap után is képes tejet adni.