PM: Várakozások felett teljesít a magyar gazdaság

2018.08.14. 11:03

A GDP második negyedévi növekedésének várakozások feletti ütemét emelte ki Balogh László, a Pénzügyminisztérium (PM) helyettes államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.

A KSH kedden hozta nyilvánosságra, hogy első becslés alapján Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 4,6, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok szerint 4,4 százalékkal nőtt az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.
A helyettes államtitkár kiemelte, a számok a magyar gazdaság magabiztos, lendületes, kimagasló növekedését mutatják, a korábbi időszak lendülete tovább tart.

Az uniós átlag kétszerese 

Balogh László elmondta, a növekedés mögött elsősorban a piaci szolgáltatások állnak, és hozzájárult az ipari termelés emelkedése is.

A 4,4 százalékos szezonálisan kiegészített növekedés is kétszerese az európai uniós átlagnak" - hangsúlyozta a helyettes államtitkár, kiemelte a hat évre kötött megállapodás 10 százalék feletti reálbér-emelkedést hozott, ez pedig kihat a fogyasztásra.

Az év hátralévő részében a konvergenciaprogramban jelzett 4,3 százalékos növekedés tartható - tette hozzá.

Várakozásokon felüli az elmúlt negyedév GDP-növekedése, melynek üteme továbbra is fenntarthatóForrás: Karelj / Wikipedia

Fenntartható a növekedés

A Pénzügyminisztérium MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, hogy adatok megerősítik, hogy az ország új növekedési fokozatba kapcsolt.

A tőkeintenzív növekedési modellre való áttérés - amit többek között a társasági adó 9 százalékra csökkentése is támogat - nemcsak a keresetek felzárkózásához, hanem a beruházások felíveléséhez is egyértelműen hozzájárul - közölte a szaktárca.

A 2000-es évek közepén látott gazdasági bővülést az eladósodás finanszírozta, ezzel szemben a mostani fenntartható gazdasági növekedés nem jár az egyensúlyi folyamatok megbomlásával.

A Pénzügyminisztérium továbbra is erős konjunktúrával számol, a bizalmi indexek és egyéb gazdasági mutatók is alátámasztják a pozitív várakozásokat - írta közleményében a Pénzügyminisztérium.