Annyira kell az avokádó, hogy már lopják

avokádó
Vágólapra másolva!
Az új-zélandi faiskolák azért küzdenek, hogy lépést tartsanak az avokádófák iránti kereslettel, mivel az ország éhsége a gyümölcs iránt akkora, hogy egyfajta bűnözési hullámot indított.
Vágólapra másolva!

Az év elején még hét új-zélandi dollárt (1.300 forint) kértek egyetlen avokádó gyümölcsért – állítja a New Zeland Herald.

Avokádó Forrás: Shutterstock

A Stuff.nz hírportál szerint a faiskolák és kertészetek már várólistát vezetnek, mert annyian szeretnének saját avokádófát.

– nyilatkozta Lloyd Houghton faiskola tulajdonos.

Az avokádófa iránti kereslet öt évvel ezelőtt még évi 30 ezer volt, mára azonban legalább 200 ezer fára lenne szükség az egyre növekvő kereslet kielégítésére. Jen Scoular, az Új-Zélandi Avokádó szervezettől elmondta, hogy

a gyümölcs nemcsak a hazai piacon egyre keresettebb, hanem nemzetközi szinten is.

Egy avokádófa nevelése két évig tart, majd további öt év, míg termést hoz – nyilatkozta Andrew Grilli az egyik faiskola vezetője.

Avokádó Forrás: Flickr/Jaanus Silla

Ugyanakkor országszerte lecsupaszítják a fákat, több ezer dollár kárt okozva ezzel – az avokádótermesztők úgy vélik, összehangolt tolvajok munkája ez.

Az Új-Zélandi Avokádókereskedelmi Szervezet ezért ajánlást tett közzé, hogy miképpen lehet megkülönböztetni a feketepiacról származó gyümölcsöt a legálisan eladottaktól. Az egyik ilyen jel, hogy a piaci árhoz képest alacsonyabban kínálják, a másik, hogy vékony, 3-5 milliméter vastag héjjal rendelkezik.