Az Egyesült Királyság reklámszabályozó szervezte 280 panaszt kapott, főleg az Amazon Prime, vagyis a kiemelt ügyfelektől, hogy nem kapták meg csomagjaikat egy napon belül. A cég állítja, hogy a rendelések túlnyomó többséges időben érkezett meg.

A reklámszabályozó szervezet szerint az Amazonnak világosan jeleznie kell, hogy a termék nem érkezhet meg egy napon belül.

IllusztrációForrás: AFP/2017 Getty Images/David Ryder

A cég szerint a tavalyi extrém időjárás is befolyásolta a nem időben történt kiszállításokat.

Az Amazon Prime, vagyis a cég kiemelt szolgáltatása havidíjas, és az előfizetőknek lehetővé teszi az egy napos rendelést, és ezeknek a szállítmányok már másnap meg kell érkezniük a megrendelőhöz. A Prime szolgáltatás havi díja 7,99 font (2.900 forint), míg egy évre 79 font (28 ezer forint).

Ugyanakkor a cég honlapján már komolyabb magyarázatot kapott az egynapos szállítás, vagyis a feladás utáni első munkanap, és a megrendelés ideje is befolyásolta, hogy mikor is szállították ki a csomagot.

IllusztrációForrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

A Hirdetési Szabványügyi Hatóság (ASA) azonban úgy véli,

az ügyfelek nem valószínű, hogy megtalálják ezt az információt, mielőtt előfizetnek a Prime szolgáltatásra. A hatóság így arra a következtetésre jutott, hogy az egynapos szállítás félrevezető.

Az Amazon szóvivője elmondta, hogy a Prime előfizetés fantasztikus előnyökkel jár, mivel milliónyi terméknél elérhető az egynapos szállítás, felár nélkül. Valamint a várható szállítási időpont megjelenik a vásárlás lezárása előtt, a cég pedig mindent megtesz, hogy ennek eleget is tegyen.

Megállapítottuk, hogy a prémium szolgáltatást használó ügyfeleink 40 százaléka a vártnál később kapta meg rendelését" – nyilatkozta Gillian Guy ügyvezető igazgató.

A Citizens Advice állampolgári tanácsokat gyűjtő portál szerint az online kiskereskedőknek könnyebb hozzáférést kell biztosítani a kártérítéshez, amennyiben nem lehet időben leszállítani a rendelést.