Törökországban egyre súlyosabbá válik a pénzügyi krízis, már az Európai Központi Bank (EKB) is hangot adott aggodalmának, hogy a kisázsiai országban zajló pénzügyi válság komoly gondokat okozhat az európai bankoknak. Egy elemző szerint azonban lassan háttérbe szorulhatnak a törökországi fejlemények, mert az igazi problémát hamarosan Olaszország jelentheti majd kontinensünkön.

Az elkövetkező három hónap olaszországi eseményei legalább három, de akár öt évre is meghatározhatják az európai bankrendszer működését - nyilatkozta Tom Kinmonth, az ABN-Amro szakértője a CNBC-nek. Az olasz gazdaság a harmadik legnagyobb az unióban és az ország új koalíciós kormánya ezekben a hetekben a jövő évi költségvetés kidolgozásával van elfoglalva. A büdzsé elkészültét felfokozott várakozás előzi meg, egyrészt az unió, de még inkább a pénzpiacok részéről, mert olyan ígéretek hangzottak el a nemrégiben kinevezett olasz kormányfő, Paolo Savona vezette kabinet részéről, hogy növelni fogják a központi kiadásokat. A pénzügyi szakértők tartanak a nyugdíjak és a szociális kiadások emelésétől, mert az ország már így is rendkívül magas adóssághegyet görget maga előtt. Az ország adósságterhe a GDP 130 százalékának felel meg, amivel a második helyen állnak az euróövezetben.

Forrás: AFP/Maria Bastone

Ha a pénzpiacok negatívan fogadják a várhatóan októberben elfogadásra kerülő költségvetést, akkor a hitelezési költségek minden valószínűség szerint megemelkednek Olaszország számára, ami nem kis gondot okozhat a nekik hitelező európai bankoknak is. Emellett ősszel felgyorsulhatnak az események az olasz pénzügyi szektorral kapcsolatban azért is, mert a hitelminősítő intézetek az előttünk álló hetekben fogják felülvizsgálni jelenlegi országértékelésüket. Ha lefelé módosítják a mutatókat, az megint csak negatív irányban befolyásolhatja az olaszok megítélését a pénzpiacok szempontjából.

Kinmonth a CNBC-nek adott interjújában figyelmeztetett, hogy
ma mindenki a török válságról beszél ugyan, de a bankrendszer szintjén egy izolálhatóbb krízisről van szó annál, mint amilyen Olaszországban kialakulhat. Ebbe pedig sokkal jobban beleremeghetnek a pénzpiacok.