Az ország, mely évente harmadával növeli robotiparát

ipari robot
(151119) -- LIUZHOU, Nov. 19, 2015 (Xinhua) -- Industrial robots are used for welding vehicle bodies at Liuxin Auto Stamping Co., Ltd. in Liuzhou, southwest China's Guangxi Zhuang Autonomous Region, Nov. 18, 2015. (Xinhua/Li Bin) (wf)
Vágólapra másolva!
Még az elemzők is ámuldozva figyelik azt a tempót, amit az utóbbi években Kína diktál a robottechnológiai szektor bővítésében. Az elmúlt évben ismét döbbenetes mértékben erősödött az ipari robotok előállításához köthető gazdasági teljesítmény - írja az Asia Times egy friss kínai kormányzati jelentés alapján.
Vágólapra másolva!

Az előző öt évben, Kína évente átlagosan 30 százalékkal növelte robotiparát.

A növekedés kulcsa a technológiai robbanás

Miao Wei, Kína információtechnológiáért és az iparért felelős minisztere bejelentette, 2017-ben az ország robotiparának teljesítménye elérte a 7 milliárd dollárt - ez közel 1900 milliárd forintnak felel meg.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy

mintegy 130 ezer, ipari robotként nyilvántartott egység vett részt a termelőmunkában és a gyártásban.

A miniszter kiemelte, a növekedés kulcsa a kapcsolódó technológiákban lezajlott áttörés és azok folyamatos fejlődése.

Jármű összeszerelő ipari robotok Kínában Forrás: AFP/XINHUA/Xinhua News Agency/Li Bin

Globálisan is nagyon húz

A szektor globálisan is sokat erősödött, tavalya a teljesítménye elérte a 25 milliárd dollárt, ami 20 százalékos növekedés az előző évhez képest.

Idénre pedig az elemzők további növekedést, és mintegy 30 milliárdos gazdasági teljesítményt várnak ahhoz köthetően.

Egyúttal arra is felhívták a figyelmet, az ipari robotok alkalmazásának minél nagyarányúbb elterjesztéséhez, szükséges az arra vonatkozó szabályozási környetetet áttekinteni és a mind fejlettebb egységek működéséhez igazítani.