Új-Zéland megtiltotta a külföldiek ingatlanvásárlását

2018.08.16. 20:31

Az ország parlamentje szerdán elfogadott egy törvényt, amely megtiltja a külföldiek ingatlanvásárlását, mivel az új-zélandi ingatlanpiac rendkívül telített, és nehezen találnak maguknak otthont az ország lakói.

Az Overseas Investment Amendment Bill, vagyis a külföldi befektetéseket szabályozó törvény mostani módosításával

megakadályozza a külföldi befektetőket, hogy használt ingatlanokat vásároljanak Új-Zélandon, de lehetőségük lesz új lakásokat venni és az ingatlanpiac más területein is befektetni.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Új-Zéland kormányfője, Jacinda Ardern korábbi kampányígérete volt, hogy megszünteti a külföldiek ingatlanvásárlásának lehetőségét, mivel a szigetországban sokan a túlságosan felvert ingatlanárak miatt nem tudnak maguknak lakást venni.

Ha tartósan az országban élsz, vásárolhatsz itt. Hisszük, hogy az új-zélandiak születési joga új-zélandi otthonokat venni" – mondta David Parker kereskedelmi miniszter a törvényjavaslat vitájában.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A lakásárak az elmúlt évtizedben majdnem megduplázódtak, a jegybanki adatok szerint, és idén már több mint öt százalékkal emelkedtek. Ráadásul az ország lako

sainak tulajdoni aránya csökken.

Ugyanakkor a legfrissebb hivatalos statisztikák szerint a vásárlók, akik nem rendelkeznek új-zélandi állampolgársággal vagy lakóhellyel, kevesebb, mint három százalékát teszik ki az ingatlanvásárlóknak. A legtöbb külföldi vásárló nem adja meg nemzetiségét, de a hivatalos adatok tanúsága szerint a kínaiak vannak többségben.

Elemzők szerint még mindig nem tisztázott, mekkora változást hoz az új törvény. Egyszerűen nem tudjuk, hogy ez milyen hatással lesz a piacra" – mondta Dominick Stephens, a Westpac bankcsoport új-zélandi divíziójának vezető közgazdásza. Majd hozzátette, hogy a lakásárak növekedési üteme az év végére talán már csökkenhet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK