Bedöntheti az angol focit a brexit?

2018.08.17. 14:00

Rendkívül káros hatásai lehetnek a brit európai uniós tagság megszűnésének az angol labdarúgásra a klubelnökök szerint.

A bajnokság élvonalában szereplő Burnley vezetője, Mike Garlick a BBC tudósítása szerint úgy vélte, hogy a brit európai uniós tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló tárgyalásokat övező bizonytalanságok miatt a klubok már most nehezebben tudnak játékosokat igazolni: a font euróval szembeni gyengülése - amelyet szerinte nagyrészt a brexittel kapcsolatos bizonytalanságok okoztak - megnehezíti az egyesületek dolgát.

A másodosztályban szereplő Stoke City elnöke, Peter Coates hozzátette, hogy

a Premier League számára csapást jelenthet, ha a brit tagsággal együtt megszűnik az európai uniós állampolgárok szabad mozgása is.

Mike Garlic pusztítónak nevezte a brit kormány brexit-stratégiáját, amely szerinte félő, hogy „súlyosan káros" hatással lesz a futballklubokra szerte az országban. Példaként annak a veszélyét említette, hogy még nagyobbá válnak a fizetések közötti különbségek az élvonalban.

Azzal kapcsolatban, hogy a brit uniós tagság 2019 márciusában várható megszűnése után véget érhet az európai uniós állampolgárok szabad munkavállalása az Egyesült Királyságban és a kormány szigoríthatja a bevándorlást, a Burnley elnöke úgy vélekedett, hogy még nehezebbé válna a klubok számára, hogy Angliába vonzzák a tehetségeket. A BBC emlékeztetett arra, hogy Burnley és Stoke lakóinak többsége, 67, illetve 69 százaléka a kilépésre szavazott a brit európai uniós tagságról 2016 júniusában tartott népszavazáson.

Tracey Crouch a brit kormány sportért felelős államtitkára közölte, a kabinet a „legteljesebb mértékben elismeri a sport jelentőségét az Egyesült Királyság számára" és „eltökélt az iránt, hogy biztosítsa a brit sport további virágzását". Az Európai Unióból érkező labdarúgók jelenleg a munkavállalók szabad mozgásának elve alapján korlátlanul igazolhatnak Angliába. Az EU-n kívüli játékosoknak engedélyre van szükségük. Amennyiben nem születik megállapodás a brit kormány és az Európai Unió között a brexitről, az veszélybe sodorhatja a munkavállalók szabad mozgását a szigetországban - az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgásával együtt.

Forrás: AFP/Adrian Dennis

Peter Coates, akinek családi cége, a Bet365 Group a brexit-referendum előtt 250 ezer fonttal támogatta a bennmaradáspárti kampányt, azt mondta, a legjobbat akarja a csapatnak, „de nehéz látni, hogy egy elbaltázott brexit miként segíthet". A Stoke City elnöke szerint „a negatív következmények mindenki számára világosak", a font értékének csökkenését és a brit gazdaság prosperitását fenyegető kockázatokat nem lehet a szőnyeg alá söpörni.

Ha ez rosszul sül el, az olyan városok és klubok fogják a legjobban megszenvedni, mint Stoke- jósolta, hozzáfűzve, hogy a Premier League - az ország egyik sikertörténete - és vele együtt a Championship is megszenvedné a munkavállalás korlátozását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK