Az irodai munka hatékonyságát több módszerrel is lehet növelni. Most egy amerikai egyetem kutatói az asztalra szerelhető érzékelőkkel próbálják kitalálni, hogy milyen környezet tudná javítani a munkavégzés minőségét.

Már több tanulmány is kimutatta, hogy a környezet hatással van a munkavégzés minőségére. Például, ha valaki egy színesebb, növényekben és természetes fényben gazdag környezetben dolgozik, az produktívabb lehet.

Sokszor azonban az iroda adottságai nem megfelelőek. Ezt a problémát kívánja áthidalni egy kutatócsoport, amely egy speciális, úgynevezett meditációs asztalt tervezett.

A rossz munkahelyi környezet rontja a teljesítménytForrás: Mint Images/© Mint Images/Mint Images

Az MIT kutatói olyan munkaállomást hoztak létre, amely összesen 30 fiziológiai jellemzőt figyel a munkavégzőnél. Ilyen például a szívverés, a vérnyomás, a légzés, a testtartás és a mimika – írja a Quartz.

Ha az érzékelők úgy látják, hogy a munkás ideges valami miatt, akkor nyugtató funkcióba kapcsol, míg ha valaki elbóbiskolna, akkor élénkíteni fog.

Hogyan történik ez?

Alapvetően három eszközt használ az asztal. A leglátványosabb a végén található kivetítő, amelyen különböző álló vagy mozgóképek váltakoznak.

Emellett a fényerőt is módosítja az asztal, illetve különböző hangokat is képes lejátszani.

A projektet vezető Nan Zsao szerint az asztal technológia, pszichológia és dizájn ötvözete.

A kutatás még kezdeti fázisban van, sok tesztet el kell végezni, hogy az asztalban rejlő lehetőségeket teljesen kiaknázzák. Zsao szerint később ezek az asztalokat akár személyre is lehet szabni.