2015 végéhez képest 15 százalékkal kevesebben, mintegy 269 ezren tartoznak a NAV-nak, és a hátralékuk több mint 20 százalékos csökkenést mutat - mondta Sors László, a NAV vezetője a Növekedés.hu gazdasági portálnak adott interjújában. Sikertörténetnek nevezte az online pénztárgépek bevezetését, amellyel napi 30 milliárd forint forgalomra lát rá a NAV, az élelmiszer-automaták bekötése is már napi 70 millió forint feletti forgalomról küld adatokat.

Az utóbbi két és fél évben 244 milliárd forintról 194 milliárdra csökkent az állampolgárok tartozása az adóhatóság felé, a legnagyobb javulás az áfa területén történt, amely az online pénztárgépek bevezetésének is köszönhető - mondta Sors László, a Pénzügyminisztérium Nemzeti Adó- és Vámhivatalt vezető államtitkára a Növekedés.hu gazdasági portálnak adott interjújában. Kiemelte, hogy jelenleg több mint 150 ezer pénztárgépből érkezik naponta átlagosan 30 milliárd forintról értékesítési adat, így az idei forgalom eddig meghaladta a 6640 milliárd forintot. Az élelmiszer-automaták NAV-hoz való bekötése is már napi 70 millió forint feletti forgalomról küld adatokat az adóhatóságnak.

Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetője, a Pénzügyminisztérium államtitkáraForrás: MTI/Kovács Attila

Az adóhatóság vezetője hozzátette, hogy a július 1-től elindított online számlázásnak is az a célja, hogy fehérítse a gazdaságot és visszaszorítsa az adócsalásokat. Az ingyenes Online Számlázó fejlesztéssel nagy mennyiségű számlaforgalom válik láthatóvá és követhetővé a NAV számára, így hatékonyabb a kockázatkezelés - mondta.
"Júliusban még nem szankcionáltuk, ha elmulasztották az online adatszolgáltatást, de az adózó regisztrált a rendszerben és az adatokat július végéig utólag megküldte" - tette hozzá Sors László.Augusztustól a szankcionálás során szavai szerint továbbra is az a mérvadó, hogy az adózó minden tőle telhetőt megtett-e az adatszolgáltatás teljesítése érdekében. Különösen, hogy regisztrált-e a rendszerbe, vagy a szükséges fejlesztések elindultak-e. Ismertetése szerint augusztus 13-ig 270 818 adózó regisztrált az online számla rendszerben.

193 milliárd forinttal tartoznak a NAV-nakForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az Európai Bizottság tanulmánya alapján Magyarországon a költségvetésből kieső áfabevétel mértéke a 2014. évi 17,04 százalékról tovább csökkent, 13,74 százalékra, a cél a 10 százalék alatti áfarés. 

Hasonlóan nagy léptékű változás volt az élelmiszer-automaták beazonosítását lehetővé felügyeleti egységek idén június 30-ig kötelező beszerelése, amelyek forgalmi adatokat továbbítanak az adóhatóság felé.

Forrás: MTI/Marjai János

A piaci szegmens értékesítéséről eddig nem álltak rendelkezésre adatok, most azonban az egyes napokon 70 millió forint feletti forgalomról kapott információk az adóbevételek növekedését szolgálják.
Elmondta azt is, hogy a NAV augusztusban a bevallásuk alapján alvó, azonban a kül- és belföldi kontrolladatok tanúsága szerint tevékenységet folytató cégeket ellenőrzi, a közeljövőben pedig vizsgálják a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlását, az őstermelőket, a társasági adóalap- és adókedvezményeket, az innovációs járulék, rehabilitációs hozzájárulási kötelezettség teljesítését, valamint a munkaerő-kölcsönzést.