Kevesebben és kevesebbel tartoznak a NAV-nak

bankjegy bankjegytömb húszezres papírpénz pénz pénzátutalás bankszámla bank számla pénz fizetés utalás készpénzhasználat
Thousands of large, old Hungarian banknotes are processed at a logistics center at the Central Bank of Hungary in Budapest on February 9, 2012. Hungary's central bank is pulping wads of old notes into briquettes to help heat needy humanitarian organizations, a gesture that has warmed many bodies and hearts amid a deadly cold snap. The central bank has been converting unusable notes into briquettes for the past four years. It takes about 5 million forints (17,000 euros) to make a single one-kilogram briquette. The notes are cut into pieces of 1 to 5 millimeters and then the paper is compressed without any chemicals being added. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
2015 végéhez képest 15 százalékkal kevesebben, mintegy 269 ezren tartoznak a NAV-nak, és a hátralékuk több mint 20 százalékos csökkenést mutat - mondta Sors László, a NAV vezetője a Növekedés.hu gazdasági portálnak adott interjújában. Sikertörténetnek nevezte az online pénztárgépek bevezetését, amellyel napi 30 milliárd forint forgalomra lát rá a NAV, az élelmiszer-automaták bekötése is már napi 70 millió forint feletti forgalomról küld adatokat.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi két és fél évben 244 milliárd forintról 194 milliárdra csökkent az állampolgárok tartozása az adóhatóság felé, a legnagyobb javulás az áfa területén történt, amely az online pénztárgépek bevezetésének is köszönhető - mondta Sors László, a Pénzügyminisztérium Nemzeti Adó- és Vámhivatalt vezető államtitkára a Növekedés.hu gazdasági portálnak adott interjújában. Kiemelte, hogy jelenleg

több mint 150 ezer pénztárgépből érkezik naponta átlagosan 30 milliárd forintról értékesítési adat, így az idei forgalom eddig meghaladta a 6640 milliárd forintot.

Az élelmiszer-automaták NAV-hoz való bekötése is már napi 70 millió forint feletti forgalomról küld adatokat az adóhatóságnak.

Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetője, a Pénzügyminisztérium államtitkára Forrás: MTI/Kovács Attila

Az adóhatóság vezetője hozzátette, hogy a július 1-től elindított online számlázásnak is az a célja, hogy fehérítse a gazdaságot és visszaszorítsa az adócsalásokat. Az ingyenes Online Számlázó fejlesztéssel nagy mennyiségű számlaforgalom válik láthatóvá és követhetővé a NAV számára, így hatékonyabb a kockázatkezelés - mondta.
"Júliusban még nem szankcionáltuk, ha elmulasztották az online adatszolgáltatást, de az adózó regisztrált a rendszerben és az adatokat július végéig utólag megküldte" - tette hozzá Sors László.

Augusztustól a szankcionálás során szavai szerint továbbra is az a mérvadó, hogy az adózó minden tőle telhetőt megtett-e az adatszolgáltatás teljesítése érdekében.

Különösen, hogy regisztrált-e a rendszerbe, vagy a szükséges fejlesztések elindultak-e. Ismertetése szerint augusztus 13-ig 270 818 adózó regisztrált az online számla rendszerben.

193 milliárd forinttal tartoznak a NAV-nak Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az Európai Bizottság tanulmánya alapján Magyarországon a költségvetésből kieső áfabevétel mértéke a 2014. évi 17,04 százalékról tovább csökkent, 13,74 százalékra, a cél a 10 százalék alatti áfarés.

Hasonlóan nagy léptékű változás volt az élelmiszer-automaták beazonosítását lehetővé felügyeleti egységek idén június 30-ig kötelező beszerelése,

amelyek forgalmi adatokat továbbítanak az adóhatóság felé.

Forrás: MTI/Marjai János

A piaci szegmens értékesítéséről eddig nem álltak rendelkezésre adatok, most azonban az egyes napokon 70 millió forint feletti forgalomról kapott információk az adóbevételek növekedését szolgálják.
Elmondta azt is, hogy

a NAV augusztusban a bevallásuk alapján alvó, azonban a kül- és belföldi kontrolladatok tanúsága szerint tevékenységet folytató cégeket ellenőrzi,

a közeljövőben pedig vizsgálják a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlását, az őstermelőket, a társasági adóalap- és adókedvezményeket, az innovációs járulék, rehabilitációs hozzájárulási kötelezettség teljesítését, valamint a munkaerő-kölcsönzést.