Létrejöhet az évtized üzlete, ha a befektetők spekulációja valóságot ölt. A Teslának pénzre van szüksége, az Apple pedig évek óta keresi a lehetőségeket, hogy betörjön az autóiparba, azon belül is az önvezető járművek piacára. A pletykák egy esetleges felvásárlásról akkor kaptak újból szárnyra, amikor Elon Musk Twitteren jelentette be, hogy komolyan fontolóra vette a Tesla kivezetését a tőzsdéről.

Az Apple és a Tesla közötti házasság a két fél számára első ránézésre tökéletesnek tűnik, ráadásul már több szakértő is vizionálta az esetleges egyesülést. A Morgan Stanley egyik elemzője még tavaly mutatott rá arra, hogy az Apple-nek bőven elegendő pénze van, hogy felvásárolja az elektromos autókat gyártó vállalatot, valamint arra is,

hogy finanszírozzák és megvalósítsák Elon Musk, a cég vezérigazgatójának elképzeléseit.  

Musk akkoriban reagált is a felvetésre, de úgy gondolta, hogy az Apple nem érdeklődik a Tesla iránt. Hozzátette, hogy ő maga is a kaliforniai vállalat telefonját és számítógépét használja, valamint megjegyezte, hogy az Apple sikeres termékek tucatját dobja piacra minden évben, ezért nem tudja elképzelni, hogy valóban érdeklődnének vállalata iránt.

Tim Cook a tökéletes ember lenne Elon Musk melléForrás: AFP/2016 Getty Images/Stephen Lam

Most viszont változott a helyzet, hiszen Musk közölte követőivel, hogy már régóta fontolgatja a Tesla tőzsdéről való kivezetését. Szakértők szerint most jött el a pillanat az Apple számára, és amennyiben Musk igazat mondott, úgy a techvállalat 420 dolláros részvényenkénti áron kaphatna pénzügyi mentőövet. 

Muskot emellett egyre nagyobb nyomás alatt tartják a befektetők, hiszen a Model 3 kálváriája még nem ért véget, ráadásul rövidesen kifogynak a pénzből.

Ross Gerber, a Tesla részvényeket is birtokló Gerber Kawasaki befektetési alapkezelő vezérigazgatója szerint, ha folytatódik a Tesla-részvények zuhanása, az a lehető legnagyobb ajándék lenne Tim Cook Apple-vezér számára. Hozzátette, hogy Cook éppen a gyártás és a logisztika megszervezésében tudna a leginkább segíteni Musknak.

A Tesla fedélzeti képernyőjén az iOS futhatnaForrás: AFP/Frank Duenzl

Az Apple jelenleg 267 milliárd dollárral rendelkezik, ez pedig bőven elég ahhoz, hogy megvegyék a Teslát, amelynek piaci értéke jelenleg 52,6 milliárd dollár körül mozog. Ennél sokkal többet is ért már az elektromos autókat gyártó vállalat, azonban a sorozatos kudarcok és Musk furcsa közösségi média bejegyzései miatt sokat zuhant az árfolyam idén. A legutóbbi Musk-féle Twitter-bejegyzés után például 19 százalékot.

Gerber szerint már az is elég lehet az Apple számára, ha 5-10 százaléknyi tulajdonrészt szereznek a Teslában, hiszen ezzel akár azt is elérhetik, hogy saját iOS operációs rendszerük fusson a Tesla autókba szerelt központi képernyőkön.