Így fűtenének egy várost az adatközpont hőjével

2018.08.23. 07:31

Adatközpontjának leadott hőjét fogja fűtési célból hasznosítani Norvégia épülő új zöld települése, Lyseparken – írja a Fast Company. A Bergen közelében zajló településfejlesztés középpontjában a fenntarthatóság és a megújuló energiák használata áll.

Bár nem lesz teljesen karbonsemleges, mégis a fenntarthatóság egyik példavárosa lehet Lyseparken, mely egyben a világ első energiapozitív településeként épülhet meg Norvégiában. Ebben fontos szerep jut a hatalmas adatközpont termelte hőnek.

Lyseparken látványrajzaForrás: midtsiden.no/Lyseparken

Rengeteg energiába kerülnek

Az adatközpontok eddig jellemzően a települések szélein épültek, azon egyszerű oknál fogva, hogy rendkívül helyigényesek. Így a létesítmények felhúzása csak hatalmas, egybefüggő területeken valósulhatott meg.

Például egy nevadai adatközpont összesen 66 négyzetkilométernyi területen terpeszkedik, távol városi területektől.

Eközben energiafelhasználásuk óriási: 2016-ban 416 terrawatt órányi elektromosságot fogyasztottak, ami több, mint a teljes Egyesült Királyság energiafelhasználása abban az évben.

Az energia jelentős része a hűtésre, ventilálásra megy el, hiszen a berendezések rengeteg hőt bocsátanak ki.

Az új adatközpontok azonban már kisebbek, így lehetőség van arra, hogy azok a lakóövezetekhez közelebb épüljenek meg, és jelentős leadott hőenergiájuk is hasznosuljon.

Látványkép a fenntartható városrólForrás: midtsiden.no/Lyseparken

A városnak adja át a hőt

Lysepark adatközpontja erre a koncepcióra épül, a 600 ezer négyzetméter alapterületű beruházás a város új üzleti parkjában kap helyet.

A vízhűtésre és légkeringetésre épülő hűtési rendszer ugyan elkészül itt is, ám az adatközpont hőjét a város lakossági ellátásában használják majd.

Az elv lényege, hogy a hűtőrendszerben leadott folyadék hőjével pótolják azt a veszteséget, ami a kerület hőrendszerében keletkezik a háztartásokba való eljutás során. A folyadék pedig kering az adatközpontban, így lehűlés és felmelegedés körforgásával lehet azzal támogatni az otthonok hővel való ellátását.

IllusztrációForrás: Origo

A közelben mintegy 3-5 ezer új otthon is épül, az ide költözők egy része az üzleti parkban dolgozik majd, illetve a közeli, akár biciklivel is kényelmesen elérhető városokban.

Az adatközpont energiaellátását napelemes megoldásokból nyeri majd. A tervek szerint idén az első fázisa megkezdi működését, és ha a megtermelt hőt hasznosító megoldás próbálja sikeres, 2021-ben végrehajtható a bővítése. A beruházás mögött állók azt remélik, a technológiát később más adatközpontoknál is hasznosíthatják majd a jövőben.