Tízéves rekord: minden ötből négy kkv beruházásra készül

2018.08.21. 16:28

Több mint tíz éve nem volt ilyen magas a kkv-k beruházási szándéka, jelenleg a cégek 78 százaléka készül valamilyen fejlesztésre – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. A célokat tekintve most informatikai fejlesztésekre készülnek a legtöbben, megelőzve az elmúlt egy évben élen álló gépek, berendezések korszerűsítését.

Céges beruházásokban gazdag következő egy év elé nézhetünk. A hazai vállalkozások egy évre előremutató várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index felmérés eredménye szerint ugyanis tovább nőtt a beruházást tervező vállalkozások aránya. „Jelenleg tízből közel nyolc (78 százalék) cég tervez fejleszteni a következő egy év során, ami az előző negyedévhez (74 százalék) képest ugyan enyhe, de az egy évvel ezelőtti 57 százalékhoz képest jelentős előrelépés.

Ezzel már ötödik negyedéve növekszik folyamatosan a beruházásban gondolkodó cégek aránya, ráadásul legutoljára 2007 előtt tapasztaltunk ennél erősebb fejlesztési szándékot" – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv-marketingfőosztály vezetője.

A célokat tekintve kissé átrendeződött a toplista az év elejéhez képest. Az informatikai fejlesztések (42 százalék) egy év elteltével újra az első helyre kerültek, megelőzve az eddig élen álló gépek, berendezések korszerűsítését (40 százalék). A gépjárműpark korszerűsítése stabilan tartja harmadik helyét, de 24 százalékról 28 százalékra emelkedett az ebben gondolkodó cégek aránya.

A különböző ágazatok közül a szolgáltató és mezőgazdasági vállalkozásoknál számíthatunk a leginkább új beruházásokra (86 százalék és 83 százalék). Tőlük nem sokkal lemaradva az ipari cégek vannak (79 százalék), miközben a kereskedelemben ennél jóval szerényebb fejlesztési szándék látható (64 százalék). A cégek méretét tekintve viszonylag egységes képet mutatnak a várakozások: a középvállalkozások 87 százaléka, a kisvállalkozások 81 százaléka és a mikrovállalkozások 75 százaléka tervez beruházást a következő egy év során.

Az élre ugrott az informatikai beruházások igénye a kkv-k körébenForrás: Cultura Creative/Rafe Swan

„Idén július végéig közel 9 milliárd forinttal növeltük szabad felhasználású hitelportfóliónkat. Ez megközelítőleg 1700 vállalkozás támogatását jelenti, míg a felvett hitelösszeg mértéke átlagosan 5,2 millió forint volt. Az ilyen jellegű hitelek nagyban megkönnyíthetik a vállalkozások életét, mivel saját erő és tárgyi fedezet nélkül igényelhetők, ráadásul a vállalkozás tevékenységével kapcsolatos tetszőleges célra lehet felhasználni, tehát a hitel konkrét célját nem kell megjelölni” – mondta el Kovács Viktor Zoltán.