Fontos változások a lakáshitelezésben

2018.08.22. 11:06

A Magyar Közlönyben történő megjelenéssel hivatalosan is kihirdették az adósságfékszabályok módosításáról szóló MNB-rendeletet. Az október 1-jétől módosuló szabályozással a jegybank tovább ösztönzi a fix kamatozású jelzáloghitelek igénybevételét, támogatva ezzel a kiszámíthatóbb lakáshitel-törlesztést és az egészséges szerkezetű, fenntartható háztartási hitelezést is.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa – miután a piaci szereplőkkel történt egyeztetés és az Európai Központi Bank véleményezése is lezárult – elfogadta a módosított jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató (JTM) szabályozásról szóló MNB-rendeletet, amely már a Magyar Közlönyben is megjelent.
Az MNB jelenleg is több eszközzel ösztönzi a hosszabb kamatperiódusú, fix kamatozású lakáshitelek térnyerését, annak érdekében, hogy a háztartások kamatkockázati kitettségét, s a kevésbé kiszámítható, változó kamatozású hitelek súlyát mérsékelje. E célt szem előtt tartva döntött már korábban a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutatóra vonatkozó szabályok kamatperiódus szerinti megkülönböztetéséről, s kezdte meg a vonatkozó szabályozás módosítását.

Forrás: Shutterstock

A jelzáloghitelek jellemzően 15-20 éves futamidejére figyelemmel fontos biztosítani, hogy a hosszabb távon esetlegesen felmerülő kamatváltozások ne eredményezzenek fizetési nehézséget, szélsőséges esetben fizetésképtelenséget a háztartások oldalán. A változó vagy a rövidebb időre rögzített kamatozású lakáshiteleknél azonban előfordulhat, hogy kedvezőtlen kamatváltozás esetén jelentősen megemelkednek a háztartások törlesztőterhei.
Ennek megfelelően az új JTM-szabályok szerint a 2018. október 1-jét követően befogadott, 5 évet meghaladó futamidejű jelzáloghitel-kérelmeknél – a hitel kamatperiódusainak hosszától függően – a jelenleginél alacsonyabb JTM-limiteket kell alkalmazni. A módosult előírások így azt is biztosítják, hogy kedvezőtlen kamatváltozás esetén a háztartások megfelelő jövedelmi tartalékkal is rendelkezzenek.
A magasabb jövedelemmel rendelkezők – a nagyobb törlesztési képességük miatt – továbbra is magasabb havi törlesztés mellett vehetnek fel hitelt. Az utóbbi években látható és várhatóan folytatódó dinamikus béremelkedésre is tekintettel a magasabb arányú törlesztőrészletek vállalását a rendelet 2019. július 1-től 500 ezer forint havi jövedelem esetén teszi lehetővé a jelenlegi 400 ezer helyett.

Az új forint-jelzáloghitelek JTM-szabályai 2018. október 1-jétől: 400 ezer forint alatti jövedelem esetén az első 5 évben a jövedelem 25, az 5-10 éves kamatperiódusban a jövedelem 35, a 10. évtől a futamidő végéig a jövedelem 50 százalékában maximálják a felvehető hitelösszeget. 400 ezer forint feletti jövedelem esetén az első 5 évben 30, az 5-10 év közötti kamatperiódusban 40, a 10. évtől a futamidő végéig pedig maximálisan 60 százalék a felvehető hitelösszeg.

 Az MNB-rendelet emellett a már felvett hitelek kamatkockázatának mérséklését is támogatja azzal, hogy szerződésmódosításnál és hitelkiváltásnál – ha nem rövidül az új hitel kamatperiódusa – nem kell alkalmazni az adósságfékszabályokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK