Külföldön szokatlan, hogy az alapító a cég többségi tulajdonosa

üzletember, vállalkozás, üzlet, business
Man leaning back at desk with hands behind head
Vágólapra másolva!
Amikor egy befektető tőkét helyez el egy társaságban, eldönti az irányítást is a társaság felett, hiszen lehet kisebbségi vagy többségi befektető. A cégvezetés szempontjából vizsgálja a kérdést a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. blogbejegyzése.
Vágólapra másolva!

A kockázatvállalás mértéke tőkebefektetés során a vagyoni hozzájárulástól, illetve a jegyzett tőkéhez való aránytól függ. Ha egy cég feltőkésítéséről van szó, akkor az alapítók már nem rendelkeznek majd teljes döntési szabadsággal, bár a befektető céljai megegyeznek az alapítók céljaival: nyereséget termelni.

Többségi egy tőkebefektető akkor, ha a cég üzletrészének több mint 50 százalékát szerzi meg. Hazánkban ez a jellemző azért, hogy a befektető megszerezze az irányítást a vég felett.

Ez viszont lecsökkenti az alapítók motivációját és kapcsolatát a vállalatukkal, hiszen az alapítóknak talán egy álmukat, vagy annak egy részét kell feladniuk, ha a befektető az első adandó alkalommal megpróbálja átvenni az irányítást a cég felett.

Egy cégben lehet csendestárs, azaz kisebbségi tulajdonos is a befektető Forrás: PhotoAlto/Ale Ventura

Egy második körös befektetésnél az új befektető számára egészen másként hat egy profitorientált többségi tulajdonrésszel rendelkező befektető, mint a lelkes alapító tagok. Ha pedig a nemzetközi terjeszkedés kerül szóba, ott kifejezetten idegen az alapítók irányító tulajdonrésze.

Bár a befektetők sokszor félnek, hogy ha a tulajdonrészük nem éri el a többséget, akkor kisebbségi tulajdonosként, más néven csendestársként már nem biztosíthatják a kontrollt az üzlet felett. Pedig

léteznek egyéb módszerek, melyek döntési jogokat garantálnak a vállalkozás sorsát meghatározó kérdésekben, és mindemellett megőrzik az alapítók motivációját és a társasághoz fűződő viszonyukat is.

A hosszú távú és sikeres együttműködés érdekében fontos, hogy mindkét fél számára megfelelő konstrukciót sikerüljön kialakítani.

További információ a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. blogbejegyzésében olvasható.