A Fed szerint hamarosan további kamatemelések jöhetnek

YELLEN, Janet; TRUMP, Donald
Washington, 2017. november 2. Donald Trump amerikai elnök (j) és Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer, a Federal Reserve Board (Fed) kormányzótanácsának tagja sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Ház kertjében 2017. november 2-án. Trump bejelentette, hogy a 64 éves Powellt jelöli a jegybank új elnökének Janet Yellen tisztségének betöltésére. Powell kinevezéséhez előbb a szenátusnak jóvá kell hagynia Trump döntését. (MTI/EPA/Michael Reynolds)
Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) monetáris döntéshozó testülete hamarosan bekövetkező további kamatemelésekről és a globális kereskedelmi háború esetleges negatív hatásairól is tárgyalt – derült ki a nyíltpiaci bizottság (FOMC) augusztus elsején zárult kétnapos kamatdöntő ülésének szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvéből.
Vágólapra másolva!

A dokumentum szerint a döntéshozók

a legutóbbi kamatdöntő ülésen hamarosan bekövetkező további kamatemelésekről is tárgyaltak.

Mindazonáltal a jegyzőkönyv szerint a bizottság utalt a kereskedelmi feszültségekkel kapcsolatos növekvő aggodalmakra és a konfliktusok eszkalálódásának esetleges negatív gazdasági hatásaira is.

Washington, 2017. november 2. Donald Trump amerikai elnök (j) és Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer, a Federal Reserve Board (Fed) kormányzótanácsának tagja sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Ház kertjében Forrás: MTI/EPA/Michael Reynolds

A nyíltpiaci bizottság legutóbb a júniusi ülésen, idén immár másodjára, illetve 2015 decembere, a kamatemelési ciklus elindulása óta hetedik alkalommal megemelte az irányadó dollárkamatot. Az emelés a piaci várakozásokkal összhangban 25 bázispont volt. Az irányadó kamatsáv így 1,75-2,00 százalék lett.

A nyíltpiaci bizottság legutóbbi, augusztus elsején zárult kétnapos ülésén a FOMC egyhangúlag döntött a kamatok változatlanul hagyása mellett.

A döntés indoklásában azonban a gazdasági növekedési kilátásokról alkotott optimistább megítélésével a kamatok további emelésére tett egyértelmű jelzést. A Fed úgy látja, hogy a lakossági fogyasztás és a vállalati beruházások is "erőteljes mértékben" növekednek.

A Fed korábbi döntéseit követően közöltek szerint a monetáris döntéshozók arra számítanak, hogy idén még két alkalommal, jövőre pedig háromszor emelhetik a kamatot.

Idén legnagyobb valószínűséggel szeptemberben és decemberben hajthat végre újabb 25 bázispontos emelést a Federal Reserve. A döntéshozók által tett eddigi jelzések alapján az év végére 2,4 százalékos átlagos irányadó kamatszint várható.

A nyíltpiaci bizottság 2015 decembere előtt hét évig tartotta történelmi mélységben, zéró közeli szinten az alapkamatot,

hogy ezáltal ösztönözze a gazdasági növekedést, és felpörgesse az inflációt. Randy Frederick, a Charles Schwab vezető közgazdásza a Reutersnek nyilatkozva elmondta: a jegyzőkönyvben közöltek nem térnek el az elemzői várakozásoktól, a következő kamatemelés szeptemberben történhet.