Bemutatjuk a világ első húsautomatáját

szték steak
Vágólapra másolva!
Az étel- és italautomatákból eddig javarészt olyan termékeket lehetett vásárolni, amelyek helyben fogyaszthatóak, mint a csokik, üdítőitalok és szendvicsek. Egy amerikai vállalat – a The Applestone Meat – azonban újragondolta a koncepciót, és piacra dobta a világ első nyershús-automatáját.
Vágólapra másolva!

Joshua Applestone, a The Applestone Meat alapítója nem édességekkel és rágcsálnivalókkal tölti fel az ételautomatáit, hanem nyers hússal. Eddig összesen négyet helyezett el belőlük Stone Ridge-ben, New York államban. Az automaták különböző féle húsokkal vannak feltöltve, köztük sertés, csirke, bárány, de még a darált húsoknak és virsliknek is dedikált egy automatát.

Az ötlet annyira bejött, hogy Applestone év végén Hudsonban is elhelyez hét húsautomatát, jövő év elején pedig újabb tizet telepít Scarsdale-be, majd 2019 végén Manhattanben kíván terjeszkedni.

A húsautomata nagy előnye, hogy a nap bármely időszakában használható, és Applestone szerint ez a siker kulcsa, hiszen a mai világban mindenki rohan, az emberek pedig már nem csak a klasszikusnak mondható idősávokban dolgoznak. Aki pedig szeretne otthon készíteni egy jó steaket, és ezt éppen aznap este találja ki, annak eddig nem volt erre sok lehetősége.

Azonban sokak elsőre nem szívesen vásárolnának út menti autómatából egy több ezer forintos hússzeletet, de Applestone szerint a minőség és frissesség mindig garantált. Mielőtt elindította mostani vállalkozását, egy sikeres hentesboltot üzemeltetett Brooklynban, Fleishers Craft Butchery néven.

Amikor megnyitotta az Applestone Meatet, az elején csak a helyi farmereknek segített feldolgozni az állatokat, és egyáltalán nem értékesített húst. Azonban a helyiek ismerték a Fleishers miatt, és sokan érdeklődnek nála, hogy vennének tőle a nála feldolgozott húsokból. Emiatt döntött a cég átalakítása mellett.

Kezdetben összesen ketten dolgoztak az Applestone-nál, ezért folyamatosan azon ötleteltek, hogy miként tehetik hatékonyabbá a vállalkozás működését.

Hamarosan rájöttek, hogy a környéken nagyon kevés éjjel-nappali bolt van. Majd következett az ötlet, hogy húsautomatákat kellene telepíteni a városban, hiszen bármikor lehet belőle vásárolni, és az üzemeltetése sem okoz komolyabb nehézséget.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Applestone vett néhány teljesen átlagos ételautomatát, majd kicsit átalakította őket. A vásárlók, megnyomva a gombot, akár meg is fordíthatják a kiszemelt árut az üvegdobozban, hogy jobban szemügyre tudják venni, és akár bankkártyával is fizethetnek, majd pedig kivehetik a kifizetett húst.

Persze, időközben sokat fejlődött a vállalat. Jövőre elkészülnek az első, saját fejlesztésű automatáik is, amelyek már ezerféle árucikket – különböző méretű és fajtájú húskészítményt – tudnak tárolni egyszerre.

A Stone Ridge-ben kihelyezett automaták hozzák a vállalat bevételének 70 százalékát, és akkora a kereslet a húsok iránt, hogy naponta többször is fel kell tölteni az automatákat. Applestone becslései szerint a Stone Ridge-i automatákból hetente 1360 kilogramm húst vásárolnak.