A világ legerősebb hadseregeiről készített idén is átfogó felmérést a globalfirepower.com. Az elemzés több szempont alapján vizsgálta a világ országait, majd pontszámot (PowerIndex) rendelt hozzájuk és ez alapján készült el a végleges rangsor. Galériával mutatjuk be a világ 15 legerősebb hadseregét, és elmagyarázzuk, hogy milyen tényezők befolyásolták az egyes országok listás helyezését.

A Global Firepower (GFP) minden évben elkészíti elemzését, amelyben a világ legerősebb hadseregeit rangsorolja. A különböző országokhoz úgynevezett PowerIndex-et rendelnek, amelyet 55 tényező befolyásol.

Az alábbi képre kattintva galéria nyílik meg, amelyben megtekintheti a világ legerősebb hadseregeivel rendelkező országokat.

A képre kattintva galéria nyílik.Forrás: AFP/Str

Mi alapján rangsorolták az országokat?

Emberi erőforrás: a GFP szerint a háborúban az egyik legfontosabb tényező az emberi erőforrás. Emiatt az erősségi index kialakításánál figyelembe veszik a népességet, a rendelkezésre álló munkaerőt, a szolgálatra alkalmas emberek létszámát,

a hadsereg teljes létszámát és azon belül az aktívan szolgálók, illetve a tartalékosok számát.

Légierő: a légierő a modern hadseregek egyik legfontosabb eleme. Az elemzés elkészítésekor figyelembe vették a vadászgépek, bombázók, csapatszállítók, helikopterek és harci helikopterek számát.

Gépesített haderő: a rangsor kialakításánál nagy szerepet játszik, hogy egy adott ország mennyi tankkal, páncélozott járművel és egyéb gépesített járművel, szállítóeszközzel rendelkezik.

Haditengerészet: ide tartoznak többek között a repülőgép-szállító anyahajók, a rombolók, az aknakereső hajók, valamint a tengeralattjárók is. A GFP azonban nem vont le pontot az olyan országoktól, amelyeknek nincs tengere, és ezért nincs is jelentős flottája.

Természeti erőforrások: az olaj a modern harcászatban is döntő szerepet játszik, ezért az olyan államok, amelyeknek jelentős tartalékaik vannak, előrébb kerültek a listán. A GFP beszámítja az olajtermelést, az olajfogyasztást, valamint az olajtartalékokat is. De az olyan ország, ahol túl magas a fogyasztás pontlevonást kapott.

illusztrációForrás: AFP/Stringer

Logisztika: a háború a logisztika csatája is, hiszen a gépeket és az embereket minél gyorsabban és hatékonyabban kell eljuttatni egyik helyről a másikra. Itt a GFP figyelembe vette a munkaerőt, a kereskedelmet, valamint az ország hétköznapi infrastruktúrájának fejlettségét.

Földrajz: ennek akkor van jelentősége, ha egy állam védekező szerepet vállal egy háborúban. Az inváziót sokkal könnyebb kivédeni, ha az ország jó természeti adottságokkal rendelkezik.

Fontos az is, hogy a nukleáris fegyvereket közvetlenül nem vették fel a listát befolyásoló tényezők közé, azonban azok az országok, amelyek feltételezhetően, vagy bizonyítottan rendelkeznek atomfegyverekkel bónuszpontokat kaptak.

Továbbá a NATO tagoknak is jár plusz pontt, hiszen ők elméletileg szövetségesek, így egy esetleges konfliktus esetén egymás segítségére sietnének. A politikai és katonai irányatást nem veszik figyelembe, mert a GFP szerint ez erősen szubjektív szempont. Az erősségi indexben sokat számít még az adott ország gazdasági potenciálja, helyzete.A GFP összesen 136 országot vizsgált, köztük Írországot, Montenegrót és Libériát idén először.

A következő oldalon részletesebben is megtekintheti a galériában szereplő országokat. Megmutatjuk pontosan mennyit költenek évente a hadsereg fejlesztésére, mennyi tankkal, repülőgéppel és katonával rendelkeznek, valamint milyen erősségi pontszámot kaptak. Lapozzon a következő oldalra.