Szigorítják a török bankok ellenőrzését

euró, pénz, befektetés, bank, tőke
Vágólapra másolva!
Az osztrák pénzügyi felügyelet, az FMA a török valuta, a líra erőteljes romlásának hatására megszigorította a törökországi bankok helyi leányvállalatainak ellenőrzését. Napi szinten adatokat kérnek a DenizBank és a Turkiye Vakiflar Bankasi likviditási helyzetéről.
Vágólapra másolva!

A DenizBank ausztriai leánybankja 8,3 milliárd eurónyi betétösszeget kezelt 2017 végén, ami négyszerese a 2010-es szintnek.

Nem csoda, hogy ilyen mértékben megnövekedett a betétállománya, mert a 0,1 vagy az alatti kamatokkal szemben 0,4 százalékot fizet a pénzbetétek után.

A Bloomberg írása szerint a bank Ausztria mellett Németországban is egyre növeli ügyfélkörét. A pénzintézet a tavalyi év végéig 8,2 milliárd euró értékben helyezett ki hiteleket, ennek nagy részét, 5,7 milliárdot török ügyfeleknek, 2,5 milliárd eurót pedig egyéb, nem osztrák hitelfelvevőknek. A hitelek több mint háromnegyede dollárban vagy euróban van denominálva, amivel a török valutában bevételt szerző ügyfelek erősen ki vannak téve az annak romlásából származó hatásoknak.

A líra értékvesztése a Bloomberg által megszólaltatott német pénzügyi szakértő szerint komoly problémát jelent a török bankok külföldi leányainak.

Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Ám szükség esetén az anyavállalatoknak mentőövet kell nyújtaniuk a számukra. Ha pedig egy rendkívül negatív forgatókönyv, a törökországi pénzügyi válság további elmélyülése esetén, s az anyabankok esetleges csődje miatt ez nem lenne lehetséges, akkor az osztrák és a német betétvédelmi alapok jelenthetnek segítséget a betéteseknek. A török érdekeltségű pénzintézetek ügyfeleinek megtakarítása tehát a magasabb kockázatok ellenére is viszonylagos biztonságban van. S ezt növeli az osztrák pénzügyi felügyelet szigorúbb ellenőrzése is.