A vágott virággal már működik, most avokádót szállítana Kenya Európába

Restaurant Chain Chipotle Warns Climate Change Could Force Guacamole Off Their Menu GettyImageRank2 AGRICULTURE Business FINANCE HORIZONTAL FARM USA RESTAURANT FRUIT Tree WATER RAIN DROUGHT California HANGING BIOLOGY Weather AVOCADO Grove Irrigation Equip
Avokádó a fán
Vágólapra másolva!
Avokádót szállítana Kenya Európába, méghozzá elsősorban kistermelői gazdálkodásból származó termést, derül ki az Africanews riportjából.
Vágólapra másolva!

Kenya jelenleg a világ hatodik legnagyobb avokádó-exportáló országa. A mostani értesülések szerint, a mezőgazdasági termelést tudatosan alakítanák át úgy, hogy abban az avokádó még nagyobb szerephez jusson.

Szinte vegyszerek nélkül

Ahogy az Origo ebben a cikkében bemutatta, Kenya az európai vágottvirág-piac egyik fő ellátója. Az ország most arra készül, hogy növelje avokádó-exportját, és a növény gazdasági jelentőségét a teához és a kávéhoz tegye hasonlóvá.

Az organikus gazdálkodásban termesztett avokádók szinte teljes egészében mentesek a vegyszeres kezeléstől

– mondja egy helyi agronómus a Nairobitól mintegy 50 kilométerre lévő Thika-ültetvényen. A termelők abban bíznak, ez a körülmény különösen keresetté teheti a kenyai avokádót a földrajzilag viszonylag közeli európai fogyasztók számára.

Avokádó a fán Forrás: AFP/David Mcnew

Valóban, a kistermelői avokádóban ugyanazért lehet exportpotenciál, mint a vágott virágokban: a fővároshoz legfeljebb néhány tíz kilométeres távolságban található farmokról a betakarított gyümölcs rövid idő alatt a fővárosba érhet és onnan légi úton szállítható.

Örök sláger lett

A kenyai termelők azt mondják, elsősorban fairtrade-megállapodások keretén belül szeretnék az árujukat külföldre juttatni.

A megtermelt gyümölcs mennyiségének 90 százalékát eddig is exportálták, a cél most a termelés mennyiségének növelése lenne.

Úgy tűnik ugyanis, hogy a világ nem tud eleget termelni avokádóból. A termény Kelet-Afrika országaiban is népszerű, de úgy fest, nincs az a pénz, amit a fejlett világ országaiban meg ne adnának érte.

Kaliforniai avokádó ültetvény: úgy tűnik, a világnak egyre nagyobb az avokádó-éhsége, ezt használhatja ki a 6. legnagyobb exporáló Kenya Forrás: AFP/David Mcnew

Egy láda frissen leszedett, csomagolt, szállításra előkészített avokádó Nairobiban 4,5 dollárt ér. Egy gyümölcs fogyasztói ára viszont egyetlen szezon alatt jócskán megemelkedett, nemcsak a helyi, hanem az európai piacokon is. Idén év elején egyes szupermarketekben akár 5-6 dollárnak megfelelő összeget is kellett fizetni egyetlen avokádóért az áruhiány és a kereslet növekedése miatt.

Kenya 2016-ban mintegy 50 ezer tonnát exportált a gyümölcsből.

2018 elején viszont ideiglenesen le is kellett állítania a szállításokat, mert már a régiós kereslet is akkora volt az avokádó iránt, hogy azt nem győzték kiszolgálni.