Engedély nélküli pénzügyi szolgáltatás miatt 91 milliós bírság

2016. 08. 18. Budapest Illusztráció MNB Magyar Nemzeti Bank Szabadság tér 9. Épület, Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja
Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja. 2016. 08. 18.
Vágólapra másolva!
A társaság nem szerepel a jegybanki nyilvántartásokban, így engedélyhez vagy bejelentéshez kötött pénzügyi szolgáltatás végzésére Magyarországon nem jogosult.
Vágólapra másolva!

A társaság 1 éves lekötési idővel és 90-500 ezer euróig terjedő befektetési összegre heti 4-6 százalékos hozamot ígért és ezt interneten is hirdette, tevékenységét így 22 országot érintve végezte. Az eljárás során ugyanakkor nem bizonyosodott be, hogy az ügyfélpénzek befektetése érdekében a társaság ténylegesen bármiféle tőkepiaci kereskedést folytatott volna.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) épülete Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A bírság összegének megállapításához az MNB figyelembe vette, hogy az Atlantic GAM a jogszabályokat súlyosan és ismétlődően szegte meg, továbbá a befektetők védelmét biztosító személyi, tárgyi és technikai feltételekkel sem rendelkezett. Súlyosító körülménynek számított, hogy hamisan keltették a jogszerű működés látszatát és a jegybank által előírt adatszolgáltatást sem teljesítették.
Az MNB a piacfelügyeleti eljárás akadályozása miatt a tevékenységet hirdető Questra mlm-rendszer egyik tagjára is kiszabott 400 ezer forint eljárási bírságot.

Közleményében az MNB arra is felhívta a figyelmet, hogy az offshore területek jogszabályai kevésbé védik a befektetők érdekeit és az itt bejelentett szolgáltatók ügyében a jegybank nem járhat el. Az MNB ezért az ilyen bejegyzésű társaságok ellenőrzését javasolja az ügyfeleknek a jegybanki nyilvántartásokban.